Országvédelmi akciótervet dolgoz ki a Fidesz a hazánkat fenyegető külső támadások ellen

Tbg
POLITIKA
2014 december 29., 07:09
comments 401

Nagy éve lehet a Fidesznek 2015, legalábbis akkor, ha mindent megcsinálnak, amiről Rogán Antal frakcióvezető az MTI-nek adott nagyinterjújában beszélt.

Az új esztendőről, és a Fidesz előtt álló feladatokról szólt. Igazából egy újdonság van benne, a többiről az elmúlt időszakban beszéltek már. A párt a hamarosan Kelet-Magyarországon összeülő frakcióülésén tárgyal majd ezekről.

1.) Országvédelmi akcióterv

Ennek legfontosabb eleme, hogy országvédelmi akciótervet fog kidolgozni a Fidesz. Miként Rogán fogalmazott "ma Magyarországot külső támadások érik" és a kormány és a parlament némileg védtelen ezekkel szemben.

Ilyen külső támadás volt, amikor fajvédő konferenciát akartak szervezni az önkormányzati választások előtt,  amit alig sikerült megakadályozni.

Vagy: Sok idehaza zajló gazdasági tevékenység nem gyarapítja a közvagyont, a haszon külföldre kerül. Rogán ezért felvetette, jogszabály kell arról, hogy a bevétel minél nagyobb részben adózzon Magyarországon.

 Arra a kérdésre, hogy az országvédelmi akcióterv tartalmaz-e majd válaszlépést az amerikai kitiltási ügyre, azt felelte: ez is az egyik eleme lehet, de nem a legfontosabb.

- írja az MTI.

Rogán ezzel kapcsolatban elmondta, a kormányt már nem ellenzéki pártok, civil szervezetek fenyegetik, hanem "külső erők" is.

Gazdasági érdekcsoportok és más kormányok -, amelyek jobban szerettek volna egy másik magyar kormányt. Mivel ezt nem sikerült elérni, tette hozzá, most megkísérlik leváltani a kabinetet, mégpedig "nem választási módszerekkel".

A frakcióvezető tulajdonképpen kifejtette még egyszer azt, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt közvetlenül karácsony előtt adott interjújában: az USA és az EU között a szabadkereskedelmi egyezményről folyó vita az egyik, ami miatt az országot "külső erők" támadják.

Rogán sokkal részletesebben nem fejti ki, hogy ez mennyiben érinti Magyarországot, szerinte az USA minden egyes EU-s tagállamban ratifikáltatni akarja az egyezményt, de idehaza lesz erről parlamenti vitanap is.

Szavai szerint egy rossz szabadkereskedelmi egyezmény ugyanolyan következményekkel járna Magyarországnak, mint egy rossz IMF-megállapodás. Hozzátette ugyanakkor, a tervezett egyezménynek vannak előnyös pontjai, hiszen hozzáférhetővé teszi az amerikai piacot az exportképes magyar vállalatok számára, "csak ügyelni kell arra, hogy az egyezmény potenciális előnyeit ne nyomják agyon a várható hátrányok".

2.) Családtámogatási terv

A frakcióülésen előkerülne ez a terv is, amely a következő három év családtámogatási intézkedéseit, terveit (adókedvezmény a kétgyeremekeseknek, lakástámogatás) foglalná  össze, fektetné le.

3.) Gazdaságfejlesztési koncepció

Ilyesmire nagyon várt mindeki az elmúlt négy évben, bár a frakcióvezető erről sem mond sok újdonságot: egyfelől az EU-s pénzek (gazdaságfejlesztésre való) elköltéséről, és a forintalapú hitelezés bedurrantásáról lenne szó.

2016-tól megnyílhat a lehetősége egy új típusú, széles körű, forintalapú vállalati és lakossági hitelezésnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.