Az Ökotárs is benne volt a Miniszterelnökségnek Svájccal kötött alkujában

Tbg
2014 december 30., kedd 9:22
239

A Napi Gazdaságban kedden reggel jelent meg, hogy a Lázár János vezette Minszterelnökség megállapodott Svájccal, a svájci civil alap (SMCÖA) pénzeinek magyar civil szervezetekhez juttatásáról.

Mint írták, az utalások a jövőben a Széchenyi Programirodához, és nem az Ökotárs által vezetett konzorciumhoz kerülnek, amelyek a pályázatok kiírását, feldolgozását és ellenőrzését eddig végezte.

Az Ökotárs délelőtt reagált a hírre. Mint írják, nem az Ökotárs kikerülésével köttetett meg az alku: ők, harmadik félként ugyancsak aláírták a megállapodást azért, hogy a civil szervezetek végre megkapják az elnyert forrásokat.

Öt hónapja ugyanis, mióta Lázárék a svájci civil pénzek körül is kukackoskodtak,  a nyertes pályázók nem jutottak pénzükhöz.

Annak érdekében, hogy ezek működése ne szenvedjen további késést, az Ökotárs és partneralapítványai minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek – hosszabb ideje keressük már a megoldást a kifizetések folytatására. Ezért amikor a karácsony előtti héten elvi megállapodás született a támogató ország, Svájc és a Miniszterelnökség között az ideiglenes megoldásról, az Ökotárs, mint harmadik szerződéses fél is azonnal beleegyezett abba.

Az Ökotárs közölte, hogy továbbra sem kereste meg őket magyar hatóság (sem a NAV, sem a KEHI) a szabálytalan működőssel kapcsolatos híresztelések miatt, és továbbra sem találtak náluk - két apróságtól eltekintve - semmi komolyabb hibát, visszaélést, amiről Lázár János az elmúlt hónapokban beszélt.

(A KEHI a viszgálatot az Ökotársnál a rendőrség által lefoglalt irat alapján végezte.)

Mint írják, két mozzanatba kötött bele a KEHI, de mindkét esetet meg tudják magyarázni:

Kettős kifizetések - a KEHI szerint történt ilyen, az Ökotárs viszont állítja, arról van szó, hogy a norvég és a svájci pénzeket a munkatársaik egy-egy félállásban végezték, tehát kettős elszámolások szerintük nem voltak.

Egy másik, hasonló apróságot is talált a KEHI, az egyik munkatárs bérének kifizetését két helyen is feltüntette az alapítvány. Az Ökotárs ugyanakkor állítja, két munkatársról van szó, az átszervezés év közben egyikük halála miatt történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt