Az Ökotárs is benne volt a Miniszterelnökségnek Svájccal kötött alkujában

A Napi Gazdaságban kedden reggel jelent meg, hogy a Lázár János vezette Minszterelnökség megállapodott Svájccal, a svájci civil alap (SMCÖA) pénzeinek magyar civil szervezetekhez juttatásáról.

Mint írták, az utalások a jövőben a Széchenyi Programirodához, és nem az Ökotárs által vezetett konzorciumhoz kerülnek, amelyek a pályázatok kiírását, feldolgozását és ellenőrzését eddig végezte.

Az Ökotárs délelőtt reagált a hírre. Mint írják, nem az Ökotárs kikerülésével köttetett meg az alku: ők, harmadik félként ugyancsak aláírták a megállapodást azért, hogy a civil szervezetek végre megkapják az elnyert forrásokat.

Öt hónapja ugyanis, mióta Lázárék a svájci civil pénzek körül is kukackoskodtak,  a nyertes pályázók nem jutottak pénzükhöz.

Annak érdekében, hogy ezek működése ne szenvedjen további késést, az Ökotárs és partneralapítványai minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek – hosszabb ideje keressük már a megoldást a kifizetések folytatására. Ezért amikor a karácsony előtti héten elvi megállapodás született a támogató ország, Svájc és a Miniszterelnökség között az ideiglenes megoldásról, az Ökotárs, mint harmadik szerződéses fél is azonnal beleegyezett abba.

Az Ökotárs közölte, hogy továbbra sem kereste meg őket magyar hatóság (sem a NAV, sem a KEHI) a szabálytalan működőssel kapcsolatos híresztelések miatt, és továbbra sem találtak náluk - két apróságtól eltekintve - semmi komolyabb hibát, visszaélést, amiről Lázár János az elmúlt hónapokban beszélt.

(A KEHI a viszgálatot az Ökotársnál a rendőrség által lefoglalt irat alapján végezte.)

Mint írják, két mozzanatba kötött bele a KEHI, de mindkét esetet meg tudják magyarázni:

Kettős kifizetések - a KEHI szerint történt ilyen, az Ökotárs viszont állítja, arról van szó, hogy a norvég és a svájci pénzeket a munkatársaik egy-egy félállásban végezték, tehát kettős elszámolások szerintük nem voltak.

Egy másik, hasonló apróságot is talált a KEHI, az egyik munkatárs bérének kifizetését két helyen is feltüntette az alapítvány. Az Ökotárs ugyanakkor állítja, két munkatársról van szó, az átszervezés év közben egyikük halála miatt történt.