A fizetős autópályaszakaszok térképeit Hókuszpók rajzolta, zsírkrétával

közlekedés
2014 december 31., 08:04
comments 996

Holnaptól, január 1-től fizetni kell az eddig ingyenes autópálya-szakaszokon, így a Budapestet elkerülő M0-son, a fővárosba bevezető szakaszokon és a vidéki városokat elkerülő utakon is.

A könnyítés, hogy 5000 forintért lehet venni (még nem, majd holnaptól) olyan matricát, ami egy évre, egy megyére érvényes. De hogy melyik megyében pontosan mi a helyzet, azt egészen mostanáig, szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni.

Most a kormany.hu-n és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétették az egyes megyék fizetős autópálya-szakaszainak térképeit, és rögtön látszik, hogy

  • vagy egy ember rajzolta őket tréfás, szilveszteri hangulatban,
  • vagy többen dolgoztak rajtuk megfeszített erővel külön bunkerekben úgy, hogy közben a Real Slim Shadyt kellett hallgatniuk, és nem beszélhettek egymással.

Itt az eredmény.

Fizetni kell a kijutásért Ferihegyre

"Figyelem! Fizetős lesz a 4-es út bevezetője is! - írja Facebook-oldalán a VEKE. - Sőt, ha jól látjuk a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljához is matricát kell venni. Bizony, az a két kis fekete pötty ott a 4-es és a 400-as út csomópontja (Vecsés-nyugat) illetve a reptéri leágazás. Igazán tanítanivaló példa a lehúzásra, gratulálunk a kitalálóknak."

photo_camera Forrás: kormany.hu/VEKE

 

Maga a kormány sem tudja, le lehet-e jutni 15 ezerből a Balatonra

Felmerült, hogy a Balaton déli partja az új rendszerben Budapestről megközelíthető lesz három megyei matrica (Pest, Fejér, Somogy) megvásárlásával, ami összesen 15 ezer forintba kerül. Igen ám, de Fejér és Somogy közé az M7-es egy szakaszán, néhány kilométeren betüremkedik Veszprém megye. - Kell-e fizetni évi 5000-et azért a néhány kilométerért? - kérdeztük tegnap Kibédi-Varga Lajost, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivőjét. Kibédi határozottan azt mondta, a néhány kilométeres veszprémi szakaszra is meg kell venni a matricát, így a Siófokra lejutás 20 000 forintba kerül majd évente.

Mint az ezen a kormany.hu-n közzétett térképen is látható:

pest

Fent a Pest megyei térkép látható. Csakhogy  a Veszprém megyét ábrázoló térképen a kérdéses szakaszt valaki (vagy valaki más) gondosan besárgázta:

veszprem
A sárga pedig a jelmagyarázat szerint azt jelenti, hogy "Jelölt megyei és irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok", ami alapján, ha jól értjük, ha nekem van egy Somogy megyei éves matricám, azzal Fejér megye irányából mégis ingyen átkelhetek a Veszprém megyei halálzónán, és ez visszafelé is igaz. Már ha tényleg jól értjük, és ha nem mégis a Pest megyei térkép mutatja a valóságot.

Fizetős lesz az M2-es

Az autópályának csúfolt autóútért, ami Budapestről megy Vácon át az északi határhoz, eddig személyautósoknak és motorosoknak nem kellett fizetni, mostantól kell.

m2

Ha valaki februárban vesz matricát, megússza a büntetést

A rendszerbe beépítettek egy biztonsági szelepet: aki januárban matrica nélkül használja a fizetős szakaszokat, de februárban, utólag mégis vesz matricát, nem kell kifizetnie a büntetést.

Indulhat a Nemzeti Autópályafizetés-optimalizálási Társasjáték

Szuper lesz. Trükkös útvonalak, shortcutok, mellékutak, a sárgával jelölt szakaszok kreatív használata, itt lejövök, ott felmegyek, alig várjuk, hogy megjelenjenek a házilagos térképek arról, hogyan lehet a legötletesebb módon eljutni Békéscsabáról Sopronba. A navigációs szoftverek készítői is nagyot arathatnak, én külön pénzért árulnám a budapesti modult, mert az egy igazi csoda.

Házi feladat: tessék gondolatban elutazni Bicskéről Ferihegyre, és megmondani, melyik az optimális útvonal, hol, mennyit és miért kell fizetni, hogy jön ki a legolcsóbban, és  mennyi büntetés jár az egyes mulasztásokért. Függvénytáblázat használata megengedett.

budapest

Ez így egy fos

Ha egy 10 éves gyerek azt a feladatot kapja, hogy tervezze meg kockás papíron egy pici, 93 ezer négyezetkilométeres ország fizetős autópálya-rendszerét, biztos jobb munkát végez. A Real Slim Shadyt hallgatva, zsírkrétával is.

Extrabónusz: SzáSZhalombatta

Mondom, hogy Slim Shady.

szaszhalombatta

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.