Ezeket a sorozatokat lehetett nézni 2014-ben

tévé
2014 december 31., 12:03
comments 123

Most nyilván van ideje tévézni, úgyhogy itt van 39 sorozat, amit érdemes leszedni. Nem mindegyik 2014-es (a többség az), de idén láttuk őket.

Szatíra négy amerikai republikánus szenátor mindennapjairól. Két évad van, Amazon saját gyártás.

Brit scifisorozat, önálló, 60 perces részekkel, amik főleg mindenféle technológia okozta problémával foglalkoznak. 3 rész volt 2011-ben, 3 rész 2013-ban, és most december 16-án jött ki egy új epizód.

Amerikai kalózos, a 18. században játszódik a Karib-tengeren, a történet a Kincses sziget előzménye. Az első évad idén január és március között ment, a második 2015 január 24-én kezdődik.

Lovas rajzfilm a Netflixről TBG ajánlásával. Főszerepben egy szebb napokat látott alkoholista tévészínészló.

Broadchurch

Nyolc részes brit krimi egy 11 éves kisfiú meggyilkolásáról. Ez speciel 2013-ban ment, de többen is csak idén találkoztak vele a szerkesztőségből. Gracepoint néven idén indult az amerikai változat, az eredeti jobb.

Amerikai gengszteres-kosztümös sorozat, ami az alkoholtilalom idején játszódik Atlantic Cityben. Már az 5. évad megy, elvileg ez lesz az utolsó.

Egy dán / svéd krimi, amiből a 2. évad 2013 őszén ment az északi országokban, és 2014 elején Angliában. Az első évad nagyon jó volt, a második lényegesen gyengébb, de még mindig jobb, mint az átlag. Van amerikai és francia verzió is.

Az 1996-os azonos című Coen-film nyomán készült bűnügyi szatíra. Az első évad 2014. áprilisában indult, a második 2015 őszén érkezik.

George R. R. Martin fantasy könyveiből készülő sorozat. Ez az a nagyon híres sárkányos, amit mindenki néz. Igen, a törpével, sok erőszakkal, meg meztelen csajokkal. Nem mondok róla többet, mert nem akarok spoilerezni.

Olasz maffiás, Ács Dani ajánlásával.

Már a 6. évadnál jár, és egyre jobb lesz. Jogi, politikai, bűnügyi, családi dráma. Ez most az egyik kedvencem. Épp szünet van, január 4-én jön az új rész.

2014. nyarán indult, az 1980-as évek elején játszódik a személyi számítógépek korának legelején. Nagyon lazán a Texas Instruments nevű amerikai cég sztorijára alapozták a forgatókönyvet. Kellemes meglepetés volt, akit kicsit is érdekel a korszak, vagy a PC világ eleje, annak érdemes megnézni. Az AMC csinálta, ők sorozatban nem nagyon tévednek.

Brit rendőrséges, én csak egy fél részt láttam, nem ragadott magával, de Ács Dani és Király Andris is szépeket mondott róla, úgyhogy újra nekifutok.

Western sorozat az AMC-től, már a 4. évad ment. TBG ajánlásával.

Ez a híres amerikai mániás-depressziós CIA ügynökös. Elég hullámzóak az évadok, az első nagyon jó volt, de ugye az készült a Gideon Raff könyvből. A mostani már nagyon távol van az első pszichés feszültségétől, sokkal inkább lövöldözős irányba vitték a dolgot, de még így is izgalmas.

Szintén szuperhíres amerikai politikai összeesküvős Kevin Spaceyvel. Az egyik legjobb, ilyenekért érdemes sorozatot csinálni, meg nézni. 2015 február 25-én kezdődik a 3.évad. Netflixes, úgyhogy másnap meg lehet majd nézni egyben az egészet.

A műfajt a készítők szeretik neo-westernnek hívni. A többek közt tanúvédelemmel foglalkozó amerikai marshall szolgálat egyik ügynökéről, Raylan Givens-ről szól, akit  Timothy Olyphant játszik. Pont ugyanazt a karaktert kell hoznia, amit a Deadwoodban, és az jól is megy neki. Eddig öt évad ment le, a január 14-én induló 6. az utolsó lesz. Az első 3 évad nagyon erős, azt mindenképpen érdemes megnézni.

Amerika és a reklámipar az 1960-as években. Én eleinte nagyon szerettem, de a 7. évadra eléggé ellaposodott, vagy én biztosan meguntam. Talán mert kevesebb látszik a reklámok világáról vagy a kor Amerikájáról, és több a karakterek személyes nyűglődéséről, ami annyira nem kavar fel.

Az amerikai atombomba felépítésének története a projekten dolgozó (kitalált) tudósok életén keresztül Los Alamosban. A főszereplő Frank Winter karakterét az atombombán dolgozó Seth Neddermeyerről mintázták. A Good Wife és a Knick mellett a másik kedvencem idén.

Az 50-es 60-as években játszódik Amerikában a szexuális forradalmat elindító William Masters és Virginia Johnson kutatásairól és életéről szóló sorozat. Ők voltak az elsők, akik tudományos módszerrel vizsgálták az emberi szexualitást, ami abban az időben az Egyesült Államokban nem volt triviális feladat.

A New Girl novemberi, Background Check című része

A New Girl első évada nagyon vicces volt, a második közepesen, aztán én elengedtem, mert Zooey Deschanel borzasztóan idegesített. Király kolléga viszont állítja, hogy ez a rész megint nagyon vicces, és én hiszek neki.

A West Winget is készítő Aaron Sorkin sorozata egy amerikai hírtelevízióról. A most befejeződött 3. évad volt az utolsó. Nagyon gyenge lett. Én már csak  Olivia Munn miatt néztem.

Kultikus Netflix sorozat Piper Chapmanről, aki az amerikai felső középosztály kényelmes életét élte New Yorkban, amikor egy 10 évvel korábbi drogügy miatt 15 hónap börtönbüntetésre ítélik. A 3. évad 2015 júniusában kezdődik.

Scifikrimi klónokról. Elég hullámzó, de a főszereplő Tatiana Maslany többnyire jó benne.

Krimi és családi dráma a Los Angelesben élő elintéző emberről (fixer), Ray Donovanről. Nagyon sok jó színész játszik benne.

Nagyon erős, de nehezen emészthető, lassú sorozat. Daniel Holdent 16 éves barátnője meggyilkolása miatt ítélték halálra, 19 év után szabadul a siralomházból, és próbál visszailleszkedni a szabad életbe.

Az egész  Benedict Cumberbatch-kultusz egyik fő pillére a BBC 2010-ben indult sorozata. Minden évadban 3 darab másfél órás rész van. Az első két évad nagyon jó volt, az idei valamivel gyengébb.

A hetedik, befejező évad ment az idén, december elején volt az utolsó rész. Egy motoros bandáról és az egyik vezetőjének éltéről szól.

Egy izraeli sorozat magyar adaptációja az HBO-n Mácsai Pál főszereplésével. Pszichológusok.

Egy megcsalás és titkos viszony története. A részek úgy vannak felépítve, hogy egymás után látni a viszony szereplőinek verzióit ugyanazokról az eseményekről más nézőpontból. A férfi főszereplő Dominic West, aki a Wire-ben Jimmy McNulty-t alakította, partnere Ruth Wilson, aki itt is nagyon jó, és már a Lutherben is az volt.

Észak-Írországban játszódó BBC-s sorozatgyilkosos krimi Gillian Andersonnal. Ács Dani ajánlásával.

Brit kémek a szovjetek ellen az 1970-es évek elején Londoban, a régi BBC-s Tinker Tailor Soldier Spy hangulatában.

Brit politikai thriller sok kémkedéssel, Maggie Gyllenhaal főszereplésével. Egy angol-izraeli üzletasszonyt alakít, aki próbálja jóvátenni fegyverkereskedelemből meggazdagodott apja bűneit.

Steven Soderbergh sorozata  Clive Owen főszereplésével a Knickerbocker Kórházról 1900-ból. Egy zseniális kokain- és ópiumfüggő sebész próbálja előrevinni az orvostudományt. Nagyon erős színészek, és sztori.

A  Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült krimiről Plankó kolléga többször is írt. Voltak hibái, de így is az év egyik legnagyobb gurítása.

Kémek az Amerikai függetlenségi háborúban az 1776-ban az AMC-től. Ács Dani és Király Andris ajánlásával.

Gyönyörűen fényképezett, bizarr brit thriller. Az első évad eleje annyira erőszakos volt, hogy ott egyszer abbahagytam, aztán hónapokkal később folytattam csak újra. Később se lesz mesekönyv, de a nyers kínzásokból azért visszavesznek valamennyit. Jött volna harmadik évad, de aztán októberben lemondták. Az amerikai változat készül.

Többnyire sikítva röhögős politikai szatíra egy amerikai alelnökről. Aki szerette a The Thick of It-et és az In the Loop-ot, annak fog tetszeni ez is. Aki nem ismeri ezeket, de érdekli az amerikai és a brit politika, az szedje le mindhármat. Meg persze a Yes Ministert, meg erről a listáról az Alpha House-t és a House of Cards-ot.

Ez is AMC, ez a híres zombis. Én a második évadnál, a farmon elengedtem, de TBG szerint a mostani évad megint jó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.