Dolgok, amik máshogy lesznek 2015-től

Kivételesen kezdjük a mi változik január elsejétől összeállítást azzal, ami nem lesz január elsejétől:

  • Kellemes, tavaszias idő. Hajnalban ugyanis bőven mínusz tíz alatt lesz a hőmérséklet, de hétvégére javulhat a helyzet
  • A KDNP nagy-nagy dobása, politikai életműve, a vasárnapi családi nap bevezetése nem januártól kezdődik, a boltok csak március 15-től lesznek zárva vasárnaponként.
  • Netadó. Az erről szóló nemzeti konzultációról nem tudunk semmit.
  • Nem lesz negyven százalékos különadója az RTL Klubnak, merthogy az már ötven százalékos lesz. Mehet tovább a kormányellenes híradó.
  • Szocális temetés. Ez lenne az a megoldás, ahol a hozzátartozók maguk áshatnák ki a sírgödröt. Állítólag 2016-ban futnak majd neki..
  • A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal december 31-ével megszűnik, ahogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is.
  • Elsején nem lesz tüntetés, de másodikán már igen.

Ami már lesz, de még csak úgy félig:

  • Fizetősek lesznek már az autópályák bevezető szakaszai és az M0-s autóút, de a büntetések még megúszhatók, ha február végéig az érintett szakaszra éves matricát vesz az, aki nem ezzel kezdi az évet.
  • Elindul az EKÁER, vagyis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, a kormány csodafegyvere az áfacsalások ellen. Minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. Elég nagy ellenállás fogadta az óriási plusz adminisztrációs terhek és a kapkodó bevezetése miatt. Végül a NAV bejelentett, hogy egy hónapos türelmi időt ad, januárban már ellenőriznek, de még nem büntetnek.
  • Hatályba lép a közétkeztetésről szóló rendelet, amelynek célja, hogy menzákon csökkentsék a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztást. Van benne változatossági mutató, hogy ne mindig ugyanaz kerüljön a gyerekek tányérjára, előírják, hányszor legyen a menüben friss zöldség, gyümölcs, tejtermék. Már szeptembertől életbe akarták léptetni, de januárra tolták, és még így is csak augusztus 31-étől szankciónálják majd azokat, akik nem tartják be az előírásokat. Bővebben itt.

És ami változik:

Drágább röviditalok

Egy igazán rossz hír a vodka- és whiskeykedvelőknek. A netadó elvitte a figyelmet arról, hogy bizonyos alkoholos italokat milyen durván drágít a kormány. Az egészségügyi termékadó ugyan nem vonatkozik a sörre, a borra és a pezsgőre, és megkegyelmeztek a gyümölcspárlatoknak (pálinka) és azokat a likőröknek is, amikben nincs adalékanyag, de legalább hétféle gyógynövényt tartalmaznak (Unicum, Jager, Becherovka). Az ezen a körön kívül eső párlatok és likőrök ára viszont durván emelkedni fog. Bővebben ennek a cikknek a végén.

Az adómentes pálinkafőzés vége

Uniós nyomásra elbukik az otthoni pálinkafőzés szabadságharca. Nem lesz adómentes az otthoni és a bérpálinkafőzés, de továbbra is elég jutányos áron lehet saját célra készíteni az italt, amire jól csúszik a Fehérvári huszárok. Az önkormányzat felé évi ezer forintos átalányadóval letudható az otthoni főzés adója, bérfőzésnél 800 forintot kell fizetni literenként.

Szigorúbb KRESZ-teszt

Nehezebb lesz levizsgázni KRESZ-ből. A nagyon régóta használt kérdéseket lecserélik, több is lesz belőlük, az újak itt láthatók.

Emelkedő nyugdíjak

1,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a rokkantsági járadék havi összege január 1-jétől 33 930 forintra változik, és emelkedik a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék is. Ez utóbbit 56-osok kaphatják, különböző feltételekkel, 1996 óta.

Drágább lesz a letelepedés megvásárlása

A letelepedési államkötvény minimális összege 250 ezer euró helyett 300 ezer euró lesz. Ez az, amiért EU-n kívüli állampolgárok megvásárolják a szabad mozgás lehetőségét a schengeni övezetben. 2013 nyarán kezdték árulni, az első félévben 430, idén 2213 ilyen államkötvényt adtak el.

Itt van a házassági adókedvezmény

Jelentősen átalakul a nem pénzben adott juttatások adózása. A munkáltató béren kívüli juttatásokat (például Erzsébet-utalvány, helyi bérlet) 500 ezer forint helyett csak évi 200 ezer forintig adhat a jelenlegi 35,7 százalékos közteher mellett, az e feletti rész terhelése 51,17 százalék lesz. Ugyanakkor SZÉP-kártya formájában a 200 ezer forintos keretösszeg felett is megmarad az alacsonyabb adóterhelés évi 450 ezer forintig.

A 2014. december 31. után kötendő házasságoknál a párok együttesen havi 31 250 forinttal csökkenthetik adóalapjukat - elegendő az egyik félnek első házasnak lenni -, ami havi 5000 forint adómegtakarítást jelent számukra. Az első házasok adóalap-kedvezményét a házasságkötés hónapját követő hónaptól 24 hónapig, de legfeljebb a gyermekek után járó családi adóalap-kedvezményre való jogosultság hónapjáig lehet érvényesíteni. (MTI)

Rezsicsökkentés az orvosoknak

Januártól a háziorvosi praxisok havonta plusz 130 ezer forintot kapnak a rendelők fenntartásához. Ez a havi bevétel 13-15 százalékának megfelelő pluszforrás.

Nyelvpolitikai küzdelem a segély ellen

Átnevezik a terhességi gyermekágyi segélyt várandóssági és csecsemőgondozási díjra. Balog Zoltán miniszter szerint ez része a "nyelvpolitikai küzdelemnek" , aminek a célja, hogy a közgondolkodás családbaráttá váljék.

Három hét helyett kettő

A jelenleg 21 napos átlagos ügyintézési időt 15 napra csökkentik január elsejétől az államigazgatásban – ígérte Lázár János.

Jövedelemarányosan lesz adható banki kölcsön

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében vezetette be a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM) a Magyar Nemzeti Bank. Az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket. Januártól fix árfolyamon számítják ki a törlesztőrészleteket is.

Az Artisjus jó híre 1.

5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.

Az Artisjus jó híre 2.

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által a szerzőknek, előadóknak és kiadóknak, na jó, az Artisjusnak fizetett zenei jogdíjak. Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és az egyéb kedvezmények miatt több vendéglátóhelyen szól majd a zene, „ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet”.

SMS-ben szólnak, ha per van

Az Országos Bírósági Hivatal új szolgáltatása lesz a telefonra kapott értesítés a tárgyalás időpontjáról. És a megállíthatatlan 21. századosodásban indítanak egy online szolgáltatást is, amelyen meg lehet nézni, hogy az adott bíróságon – a korábbi évek statisztikai tapasztalatai alapján – az egyes ügytípusokat a bíróság átlagosan mennyi idő alatt intézi el.

Rossz lesz autóbontónak lenni

Eddig elég laza volt a papírmunka autóbontóéknál, de ennek vége. Mostantól minden egyes kibontott alkatrészt le kell majd papírozni, de még azt is, hogy a közlekedésre alkalmas-e az alkatrész.

Egyre több szelektív hulladékért jön a kukás

A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékból is minél többet a háztól kell elszállítania a szolgáltatónak a hulladéktörvény január 1-jétől hatályos módosítása szerint.

Online felszámolási árverések

Már itt is van az Elektronikus Értékesítési Rendszer. Ennek lényege, hogy felteszik az internetre a felszámolási eljárásoknál az árverési hirdetményeket és értékesítési pályázatokat, és itt megy majd a licit is.  A jelszavak: nyilvánosabb, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb + több bevétel.

Elindulnak a kínzások elleni razziák

Megkezdi működését a kínzás és más embertelen bánásmóddal szembeni nemzeti megelőző mechanizmus. A szép nevű program lényege, hogy az ombudsmani hivatal munkatársai bármikor megjelenhetnek fogvatartási helyeken, amelyekbe a büntetés-végrehajtási és rendészeti intézményeken túl minden olyan hely beletartozik, ahol valamilyen hatóság utasítása alapján tartózkodnak ellátottak, betegek. Ilyenek például a katonai, rendőrségi fogdák, szociális és egészségügyi intézmények egyes részlegei.

A sárga csekk a 21. század szülötte lesz

Januártól QR-kódok lesznek a sárga csekkeken, így okostelefonnal néhány gombnyomással lehet majd rendezni a számlákat – jelentette be a Posta.

Könnyebb lesz uniós pénzhez jutni

Az uniós pályázatokon bevezetik a biztosítékmentességet, vagyis „biztosíték nyújtása nélkül juthat támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és nem minősül köztartozónak”.

Olyan szigorú hőtechnikai előírások jönnek, hogy a szigetelt fal adja a másikat

Az épületek hőszigetelésére vonatkozó előírások szigorodnak, amennyiben az építés vagy a felújítás közpénzből – uniós vagy pedig magyar költségvetési támogatásból – finanszírozott. A belügyminiszter rendelete szerint a határoló falak hőszigetelése 48, a lapos tetőké 32, a padlóké pedig 40 százalékkal emelkedik. Az MTI azt írja, hogy az új előírások szigorúak, a homlokzati falakra előírt hőszigetelés például – egyelőre – másfélszerese a szlovákiainak és közel háromszorosa a romániainak. A szigorítást azonban egy uniós tagállam sem kerülheti el.

Valami lesz a tanárok bérével is

Miután azt leválasztották a minimálbérről. Számítások szerint ezzel bruttó 5-10 ezer forintot buknak, a kormány szerint lesz pénz a béremelésükre. Mindenesetre már most, december végén átutalták a januárban esedékes fizetésüket.

Hallásszűrés a csecsemőknek

Egy új kormányrendelet alapján 2015-től lesz pénz minden újszülött objektív hallásszűrésére. Nem teljesen világos, hogy már január elsejétől-e, de ezzel nagyon korán megállapítható és időben kezelhető lesz a siketség vagy a nagyothallás.

Újra küldünk gázt Ukrajnába

Ezt a Földgázszállító Zrt. jelentette be. Azt is hozzátették, hogy a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A Földgázszállító szeptember 25-én jelentette be, hogy megszakította a gázszállítást Ukrajna felé.

Emelkedik a minimálbér

101 500 forintról 105 ezer forintra.

Debrecenben engedélyezik az új plázákat

Lejárt a 2012-ben életbe lépett hároméves plázaépítési (értsd 300 négyzetméternél nagyobb üzlet) moratórium, de elfogadtak egy új jogszabályt. Eszerint a korábbi 300 négyzetméteres limit már 400 méter. E fölött az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell megszerezni az építkezéshez.

Új innovációs törvényt is köszönhetünk január elsejétől

Ami eddig volt:  Országos Tudományos Alapprogramok Iroda és a Nemzeti Innovációs Hivatal. Az lesz: ezek összeolvadásával Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az új hivatalhoz kerül minden központi kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati forrás, valamennyi nemzetközi tudományos intézményben és tudományos programban való részvétel koordinálása.