Mit tegyünk, ha jön a MÁSNAP?

hirdetés
2015 január 01., 06:57
comments 15
ad

Rohadt dolog bír lenni egy elhajlás után a reggel, főleg, ha nincs idő kipihenni a fiziológiai következményeket. Különösen igazságtalan, amikor nem mértéktelen dorbézolás, hanem valami pancsolt, körömlakk-színű, agyonédesített ipari hulladék mellékhatása a hasogató fejfájás, a kiszáradás, az émelygés, a bélrendszer és a gyomor rajtaütésszerű  bejelentkezése időnként.

Az igazán súlyos esetekben az áldozat által leginkább vágyott gyógymód a kíméletes, azonnali eutanázia, de ez meglehetősen végletes módja a tünetek enyhítésének. Jobban járunk, ha bekapunk valami jól bevált általános nyomorúság-csökkentő pirulát elsősegélyként és nekilátunk szisztematikusan elhárítani a tünetcsoportot. Nézzük, hogyan javíthatunk a sorsunkon, ha beüt a másnap – és hallgassuk hozzá stílszerűen a norvég Katzenjammer „A bar in Amsterdam” című nótáját!

Mozogjuk le!

A szervezet helyreállítási folyamatainak lefolyása függ attól, hogy milyen gyorsan dobáljuk ki a felgyülemlett káros anyagokat és milyen gyorsan abszorbeáljuk a jótékony dolgokat – vagyis az anyagcsere sebességétől. Ha sokáig fetrengünk magunkat sajnálva, sokáig tart a regeneráció, ha erőt veszünk magunkon, és jövünk, megyünk, mozgunk – az úszás különösen jól tud esni ilyenkor -, hamarabb visszaáll a dolgok normális rendje.

Vizezzük fel!

Közhely, de ettől igaz: a méregtelenítés során temérdek vizet használ fel és ürít a szervezet, a gyógyuláshoz elengedhetetlen a folyadék pótlása. Vigyázat: a kávé, az agyoncukrozott üdítők, a májat tovább terhelő energiaitalok még ronthatnak is a helyzeten, a legjobb a víz, esetleg a gyümölcslevek. A nagyon savasokat, narancslét, például azért jobb kerülni ilyenkor.

masnap2

Pihenjük ki!

Igen kellemetlen, ha a másnapi gyötrődés idején kell bizonyítanunk, akár oktatási rendszer, akár munkahely, akár szerelem terén. Az óvatos mozgás, mint fentebb írtuk, hasznos, de a komoly szellemi vagy fizikai megterhelés a megmérgezett szervezet számára semmiképp nem üdvözítő.

Böjtöljük át!

Bármilyen étvágygerjesztően illatozik is Másnap délben a körömpörkölt, a töltött káposzta vagy a remegő pacal az asztalon, okosabb kerülni a megterhelő ételeket ilyenkor. A lábadozó szervezet hálásabb valami könnyen emészthető dologért, a legjobb a lédús gyümölcs vagy a klasszikus diétás kaják, főtt krumpli, háztartási keksz és társaik.

Ne cigizzünk!

A dohányzás, a dohányfüsttel telefútt helyiség egy apró szénmonoxid-stresszel és, ha istenigazából belehúzunk, egy kis nikotin-mérgezéssel teszi pikánsabbá a másnapi ébredést. Sok kocadohányos egy piálás idején képes elszívni  éves cigifogyasztása túlnyomó részét egy adagban, aztán ennek másnap meg is lesz az eredménye.

Fejfájás? Algoflex Forte

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.