Így fizet az adós: nem jön neki a lift

Egy komlói elektroműszerész találmányával sikerül behajtani a rezsitartozásukkal elúszó toronyházi bérlőket Komlón: aki tartozik a rezsivel, annak nem jön a lift, amit mobiltelefonnal lehet üzemeltetni.

"főképp a felső szinteken lakók fizették be elmaradásukat, az alsó emeletek tartozást jegyző lakóit kevésbé lehetett jobb belátásra bírni azzal, hogy nem használhatják a liftet."

Ennek ellenére a találmány annyira bejött, hogy egyre másra érkeznek a megrendelések a technológiára. A Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet kezelésében álló hét komlói, tízemeletes toronyházban szerelték be az okosliftet, de érkeznek megrendelések Pécsről is.

Pap Zoltán trükkje a következő: a lift hívórendszerébe egy mobiltelefont épített, amely hívásra indítja a liftet, de csak azokra a telefonszámokra reagál, akiknek tartozása nincs a ház felé.

A rezsit nem fizetők tartozását ugyanis a közös költségen keresztül azoknak kell kifizetni, akik nem tartoznak a közszolgáltatók felé, de szeretnék, ha a házban nem kapcsolnák ki a fűtést.

Budaházy György, a szövetkezet vezetője a lapnak elmondta, sokan azért sem fizetik ki tartozásukat, mert egyéb adósságuk (devizahitelek) miatt nem is hisznek abban, hogy az önkormányzati lakást hosszú távon meg tudnák tartani.

 

(Népszabadság)