Matolcsy ad pénzt DJ-eszközökre, Magyar Krónikára, néptáncra és még ki tudja, mi mindenre

gazdaság
2015 január 05., 10:56
comments 290

Amióta Matolcsy György vezeti a Magyar Nemzeti Bankot, érezhetően lazábban viszonyulnak a pénzköltéshez, mint a jegybank korábbi vezetői – akár Simor András, akár korábban Járai Zsigmond – idején. Vesznek épületeket, legyen szó vidéki kastélyról, Budapest legluxusprémiumabb irodaházáról vagy egy korábban eladhatatlan vári palotáról. Hihetetlen pénzeket tesznek alapítványokba, elképesztő pénzekből hirdetik a saját ingyenpénzosztó programjukat, de bármikor elkezdhetnek műkincseket is vásárolni, hiszen erre is van egy harmincmilliárd forintos keret, az Értéktár Program.

De gurulnak kisebb-nagyobb pénzek gyakorlatilag bármire, ami vagy aki a jegybank igazgatóságának valamiért kedves.

Persze ezen azóta nem is lehet igazán meglepődni, amióta Matolcsy nyilvánvaló tette, hogy a jegybank nyeresége – amit egyébként a forint elértéktelenedésének köszönhetnek – nem közpénz. Ez ugyan ütközik azzal, amit a jegybanktörvény ezzel kapcsolatban megállapít, de az MNB igazgatóságát ez eddig nem érdekelte.

A tavaly április és november közötti fél évben 812 millió forintunkat osztotta ki a jegybank a társadalmi felelősségvállalási (csr*) programja keretében. Az erről szóló szerződéseket még novemberben kikértük, és nem sokkal az év vége előtt megkaptuk. A tavaly április előtti MNB-csr szerződéseket itt megtalálja, azokban 2,2 milliárd forint kifizetésére vállaltak kötelezettséget. Ezek között volt például a Zengafons-féle csodazongorára adott 60 millió, a Szőcs Géza-féle PEN Club 48 milliós támogatása, 150 millió a Budapest Music Centernek, és pluszpénz rengeteg állami intézménynek. (De itt van személyes kedvencem, az Ismeretlen Textilművész tízmilliós támogatása is. Ő valószínűleg Kubinyi Anna gobelinművész lehet.)

Az MNB tehát összesen már 3 milliárd forintot ajándékozott számára kedves célokra, ami pici híján a duplája annak, amiről az utolsó felügyelőbizottsági jelentésben szó volt. (Hát persze, felügyelőbizottság már nincs, mivel májusban lejárt az előző mandátuma, azóta pedig nagyon nem volt sürgős egy újat kinevezni, még mindig nincsenek jelöltek sem. Az MNB tehát hónapok óta törvénysértő módon, gyakorlatilag valós idejű ellenőrzés nélkül működik, hiszen az ÁSZ csak utólag néz majd rá a jegybank gazdálkodására.)

És mire ment el a mostani adag csr-pénz?

Vannak köztük állami, civil és magán entitások kisebb és nagyobb, érthető és teljesen szürreális támogatásai is. Közös bennük, hogy a pénz megkapásához semmi más nem kellett, mint az MNB igazgatóságának jóindulata.

4,8 millió a Magyar Krónikának

Mit csinál Kerényi Imre szuperül beharangozott újságja, a Magyar Krónika? "Dokumentálja Magyarország fizikai és szellemi gyarapodását." És miért támogatja a jegybank 4,8 millió forinttal a lapkiadó kft.-t? Hogy hozzájáruljon az iskoláknak és közintézményeknek díjtalanul odaadott példányok célba juttatásához. Ez mind a támogatói szerződésből derül ki.

60 millió a Hitel nevű folyóiratot kiadó alapítványnak

A Nemzeti Kultúráért és Irodalomért Alapítvány félévente 12 milliót kap a jegybanktól. Jól fog jönni, hiszen tavalyelőtt egész évben ennyiből gazdálkodhattak. Ez az alapítvány adja ki a Hitel című folyóiratot, aminek főszerkesztője Csoóri Sándor, a szerzők között pedig olyan nevek tűnnek fel, mint Csath Magdolna vagy Tőkéczki László.

33,4 millió a Kortárs folyóiratot kiadó kft-nek

Nem csak a folyóirat működésére kell ez a pénz, hanem azért is, mert a Kortárs-díj "évek óta anyagi források hiányában szünetel". Most majd lesz újra Kortárs-díj!

1 millió Gomba községnek

A Pest megyei önkormányzat így végre állíthat szobrot, valamint a szobor biztonságát szavatoló térfigyelő, sőt vagyonvédelmi rendszert is. A szobor mellszobor lesz, és Fáy András egykori bankalapítót – valószínűleg Gomba község híres szülöttét – ábrázolja majd.

25 millió a Nagycenkért Alapítványnak

Az osztrák határon lévő, szép Széchenyi-kastélyt is magáénak tudó Nagycenkkel valamiért kivételezik a jegybank. A falu alapítványa kap 25 millió forintot, amit szerződés szerint fordíthat szinte bármire ("egészséges életre nevelés", felnőttoktatás, turizmus, helyi civil szervezetek támogatása).

90 millió a Vitézi Ének Alapítványnak

Na magát okolja, ha még nem hallott Stoller Antal néptáncos hagyományőrző egyesületéről. Az alapítvány honlapján 2012 óta nem történt semmi (bár akkor kiadtak egy betyáros-népművészetes témájú könyvet). A bírósági nyilvántartás szerint tavaly 5, az azelőtti két évben pedig 8-9 millió forint kiadással működött az alapítvány. Mostantól évente plusz harmincmillióval többől gazdálkodhatnak. A szerződés érdekessége, hogy nem derül ki, konkrétan miért kell megsokorozni az alapítvány költségvetését, azon kívül, hogy az alapítvány hátrányos helyzetű térségekben fog "utaztatható" táncos programokat megvalósítani.

30 millió a Zene Határok Nélkül Alapítványnak

Itt részletesen le vannak osztva a kiadási tételek. 3 millió a Balkan Fanatik albumának megjelentetésére. 2 millió hangszerekre és "DJ eszközökre". 2 millió imázsépítésre. További pénzek világzenei albumokra, múzeumok támogatására.

15 millió a Nagycsaládosok Országos Egyesületének

5 millió egy nagycsaládos fesztiválra, 5 millió egy nagycsaládos kiadványra, 5 millió egy nagycsaládos kutatásra. A nagycsaládosok pénzügyi részlegén úgy látszik szeretik a kerek számokat.

93 millió a Magyar Közgazdasági Társaságnak

A közgazdász vándorgyűléseket rendező szervezet tavalyelőtt és tavaly is 35-36 millió forint kiadással, és ennél nem sokkal több bevétellel működött. Most ezt Matolcsy György segítő keze jóvoltából megduplázhatják, hiszen kapnak évi 30 milliót három éven keresztül. Rendezvényekre, kutatásokra, sőt, “saját közösségi tér” kialakítására fordíthatják a pénzt a szerződés szerint.

És még sok-sok pénz rengeteg mindenkinek

3 millió a Keresztény Értékmegőrző Egyesületnek. 3,5 millió a Nemzeti Alapítványnak. 14 millió a Bozsik Yvette Alapítványnak. 17,45 millió a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumnak, miközben Balog Ádám, a jegybank alelnökének egykori szakkollégiuma, a Heller Farkas mindössze egymilliót kap egy táborra. 45 millió a Symfonia Alapítványnak. 12,3 millió a Búvópatak Alapítványnak. 15 millió a Példakép Alapítványnak. 72,5 millió a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének. Tízmillió a Ferenczy Múzeumnak egy Czóbel Béla kiállításra, 28 millió az Iparművészeti Múzeumnak egy Lechned Ödön emlékkiállításra és -konferenciára.

Az MNB számos karitatív egyesületnek is adott pénzt. A legtöbbet, 60 millió forintot az Alapítvány a legkorszerűbb onkológiai gyógyításért számlájára utalják, de jutott 3 millió a hajléktalanokat segítő Menedékház Alapítványnak, hasonló nagyságrendű pénzek több daganatos és sérült gyerekeket segítő alapítványnak, a Magyar Retinablasztómiások Egyesülete pedig 400 ezer forintból szervezhet csapatépítő hétvégét.

* Valahol vicces/árulkodó szereptévesztés, hogy az MNB is a "csr" rövidést használja társadalmi felelősségvállalási programjára. Az ugyanis a “corporate social responsibility” kifejezés rövidítése. A hangsúly a “corporate”-ön van, ami azt jelenti, hogy magáncég. Az MNB viszont nem magáncég, hanem egy állami szerv, éppen ezért elég fura, ha saját hatáskörben valósít meg társadalompolitikát, ahelyett, hogy az állam erre hivatott szervezeteivel együttműködve tenné ezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.