Az FBI már teljesen biztos abban, hogy Észak-Korea áll a Sony stúdióját ért hekkertámadás mögött

James Comey, az FBI igazgatója szerdán egy manhattani sajtótájékoztatón elismerte, hogy az FBI-nak bizonyítékai vannak arról, hogy Sony stúdiót ért hekkertámadás az észak-koreaiak műve. A stúdió gépeit a Guardians of Peace, azaz a Béke Őrzői nevű csoport tette használhatatlanná, valószínűleg azért, mert a stúdió továbbra is be akarta mutatni Seth Rogen és James Franco új filmjét, a The Interview-t, ami Kim Dzsongun észak-koreai diktátor meggyilkolásáról szól.

A FBI korábbi közleményeiben is Észak-Koreához kötötte a támadást, de állításukat akkor csak azzal támasztották alá, hogy a Sony elleni akció hasonlított más, Észak-Koreából indított hekkertámadásokhoz. Ezt az érvelést többen kritizálták, már csak azért is, mert az Egyesült Államok a támadás miatt szankciókat léptetett érvénybe Észak-Koreával szemben annak ellenére is, hogy az állam - bár ahol tehette, éltette a hekkertámadást - nyilvánosan mindvégig ártatlannak vallotta magát. Ezen kívül Obama szavai szerint a szankciók bevezetése csak az első lépés az amerikai bosszúban. Az FBI nyomozását kritizálók szerint pedig ilyen komoly külpolitikai lépést nem lehet pusztán egy gyanúra alapozni.

Most azonban Comey azt mondta, hogy a nyomozás során vissza tudták követni a támadók IP-címeit, és így jutottak Észak-Koreához. Észak-Korában pedig csak az államvezetéshez legközelebb állóknak lehet hozzáférésük az internethez, a lakosság többi része csak egy állam által működtetett, belső intraneten nyomulhat az okostelefonjaival meg a számítógépeivel. Ebből következtetett arra az FBI, hogy az észak-koreai vezetés legfelsőbb rétegei is érintettek lehettek a támadásban.

Elemzők szerint az IP-címek lenyomozásakor az FBI valószínűleg ugyanazt a technológiát használta, amit az NSA-botrányban kiszivárgott egyik, nagy tiltakozást kiváltó dokumentum írt le. (TheVerge)