Újpalota is nekimegy az útdíjnak: blokkolnák a szemétégetőbe tartó kukásautókat

2015 január 8., csütörtök 5:22

Budaörs mellett Újpalota is fellázad az útdíj ellen. Hajdu László DK-s polgármester szerint a rákospalotai szemétégetőbe tartó kukásautók eddig M0-áson és M3-ason közelítették meg azt, most pedig a kertek alatt, a lakótelepeken át teszik ugyanezt. Hajdu szerint az egyetlen eszköze a kerületnek, hogy nem engedi át a szemeteseket Újpalota belső útjain. A Blikknek a polgármester így fogalmazott:

"vagy fizetnek, és visszatérnek az M0-sra, vagy leállnak a szemétszállítással."

A rákospalotai szemétégetőbe kerül a budapesti hulladék hatvan százaléka.

Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere sem tud beletörődni az új útdíjba. Szerinte

"felfoghatatlan, hogy attól függjön egyes útszakaszok fizetőssé tétele, hogy ki hogyan lobbizott az adott körzetben. Jogászaink vizsgálják annak lehetőségét, hogy az autópályák, így az M5-ös bevezető szakaszát átminősítsük autóúttá, s így lekerülnének a listáról."

Közben csütörtök reggel kilenctől félórára lezárják ellenzéki és civil aktivisták a 86-os utat, tiltakozva az útdíj ellen. Korábban Hende Csaba hadügyminiszter is azt ígérte, hogy az adott útszakasz nem lesz díjköteles, végül mégis fizetni kell ott. (Blikk)

Az FKF nyílt levelet tett közzé, amiben cáfolják Hajdu László állításait. Szerintük

"a 2015. január 1.-től hatályba lépett új útdíj rendszer kapcsán a mai sajtóban megjelent egy, a Polgármester Úrnak tulajdonított kijelentés, amely szerint Polgármester Úr egyeztetett Társaságunk vezetőjével ebben a témában. A sajtóban megjelent nyilatkozata szerint ennek során olyan tájékoztatást kapott, hogy a hulladékgyűjtő célgépeink az M3-as és M0-ás autópályák helyett a XV. kerület alsóbbrendű utcáin haladva jutnak el a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe.Részvénytársaságunknak az Ön által említett egyeztetésről nincs tudomása! Vélhetően ennek köszönhető, hogy az Ön által említett vezetői tájékoztatásról téves információ jutott el a sajtóhoz, ugyanis Társaságunk egyik vezető beosztású munkavállalója sem egyeztetett Önnel ebben a témában, ilyen jellegű megkeresés, információ kérés az Ön részéről nem érkezett.Ezért kénytelenek vagyunk tájékoztatni, hogy Társaságunk hulladékgyűjtő járművei 2015. január 1.-től is ugyan azokon a XV. kerületi útvonalakon közlekednek, mint azt megelőzően. Ennek megfelelően a 3,5 tonna feletti célgépeink minden esetben az új jogszabálynak megfelelően bejelentésre kerülnek az állami útdíj fizetési (HU-GO) rendszerbe, az újonnan fizetőssé tett szakaszokra is megváltva az úthasználati jogot.

A 3,5 tonna alatti járműveink esetében az összes járműre megvásárlásra kerültek a Pest megyei matricák, vagyis ezen járműveink is jogosulttá váltak az M3-as és M0-ás autópályák most fizetőssé tett szakaszainak használatára."