Matolcsy perel, mert valaki megírta, hogy őrületesen rossz vétel volt az MKB

gazdaság
2015 január 09., 08:30
comments 123

A magyar történelem legnagyobb pénznyelőjét, az utóbbi években több, mint 400 milliárd forint veszteséget termelő MKB-t megvette a magyar állam tavaly nyáron, decemberben pedig átadták a Matolcsy György vezette MNB-nek, mert akkorák voltak a problémák, hogy szanálni kellett a pénzintézetet. Erről írt fontos részleteket a csütörtöki Figyelő.

Az MNB pedig máris közölte, perel:

"gazdasági titok megszerzésének alapos gyanúja" miatt, a (most már szintén az MNB-be olvasztott) pénzügyi felügyelet pedig vizsgálatot kezd, hogy megvalósult-e tiltott piacbefolyásolás.

A közlemény szerint Matolcsy György Lázár Jánosnak írt leveléből kerülhettek nyilvánosságra részletek, márpedig ezek gazdasági titkot képeznek. Hogy miért lenne piacbefolyásolás egy állami tulajdonban lévő pénzintézettel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatala, rejtély.

Figyelemreméltó az is, hogy a Figyelő cikkének fő állítását, miszerint napi szinten 400-500 millió forintos veszteséget termel az MKB, amelyet nagyjából 200 milliárd forintból lehetne csak helyrehozni, érdemben nem cáfolja az MNB. Ehelyett azt írják:

"a sajtóban megjelent egyes következtetések tévesek, az MKB Bank tavaly decemberben bejelentett ujjászervezése a korábban meghirdetett célokkal összhangban, megfelelően halad. A szükséges átalakítások végrehajtását követően az MKB Bank jól működő, nyereséges, erős pénzintézetté válik."

Én máris megnyugodtam, hogy senki nem szórja el a pénzemet teljesen feleslegesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.