1400 francia ment vagy menne Szíriába és Irakba harcolni

Terrorizmus
2015 január 12., 11:28
comments 76

Eddig ennyi Franciaországban élő ember utazott oda vagy mutatott érdeklődést arra, hogy részt vegyen az ottani iszlamista harcokban. Közülük hetvenen haltak meg a terroristák oldalán – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök.

Ezek a számok újabb növekedést mutatnak a kormány által néhány héttel ezelőtt közzétett adatokhoz képest, amik szerint 1200 ember érintett és hatvanan vesztették életüket a két országban.

A hatóságok december közepén úgy becsülték, hogy 1200 francia állampolgár vagy franciaországi lakos áll kapcsolatban dzsihadista hálózatokkal, közülük 390-en vannak jelenleg az övezetben, és 231-en éppen úton vannak Irakba vagy Szíriába. Akkor a kormány úgy vélte, hogy 234-en már eljöttek Szíriából, és közülük 185-en visszatértek Franciaországba. „Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt jelentős a növekedés: amikor belügyminiszter voltam (2012 közepén) harminc esetről tudtunk, most 1400-ról” – mondta Valls.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető testvérpár, Chérif és Said Kouachi is azok közé tartozik, akik azért utaztak el (Jemenbe), hogy „a halálra és a terrorra” képezzék ki őket. A harmadik dzsihadista, Amedy Coulibaly viszont soha nem járt külföldi kiképzésen, „soha nem volt rajta a titkosszolgálatok radarján” – mondta a kormányfő.

A Le Monde ma délutáni számában azt írta, hogy az idősebb Kouachit testvért 2011 és 2014 júniusa között szoros megfigyelés alatt tartotta a francia titkosszolgálat, miután az Egyesült Államok tájékoztatta Franciaországot arról, hogy Said 2011 nyarán három hétig Ománban járt, és valószínűleg átlépte a jemeni határt is. Öccsét, Chérifet 2011 november és 2013 vége között folyamatosan lehallgatták a hatóságok. A megfigyeléseket azután szüntették meg alig 7 hónappal ezelőtt, hogy semmilyen gyanús jelet nem mutattak a testvérek.

A Szíriába vagy Irakba jelentkező franciaországi dzsihadisták száma 2014-ben egyébként megduplázódott. A hatóságok hónapok óta arra hívták fel a figyelmet, hogy tartani lehet, attól, hogy a hazatérők terrortámadásokat akarnak elkövetni Európában. A francia hatóságok egy év alatt 13 dzsihádra toborzó hálózatot számoltak fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.