Háromszoros aranylabdás lett Cristiano Ronaldo

futball
2015 január 12., 19:03
comments 84
  • A Real Madrid portugál játékosa lett 2014 legjobb játékosa a FIFA-szavazásán.
  • Tényleg nem játszott nála senki jobb formában az egész idényben.
  • Kapus idén sem nyert Aranylabdát, ehhez a világbajnoki cím is kevés volt Manuel Neuernek.

Nagy fölénnyel, a szavazatok 37,76 százalékával nyert Cristiano Ronaldo a 2014-es Aranylabdát. A második Lionel Messi (15,76 százalék) nagyon kis különbséggel előzte meg a világbajnok Manule Neuert (15,72).

Ronaldo győzelme nem meglepő, annak ellenére, hogy a világbajnokságon szinte semmit sem mutatott, a portugálok a csoportkörből sem jutottak tovább. A Real Madriddal már sokkal jobb szezonja volt. Megnyerték a Madrid annyira vágyott tizedik BEK/Bajnokok Ligája címét. Ronaldo pont a döntőben nem játszott kiemelkedően, mert szerzett ugyan egy gólt 11-esből, de azt már a 120. percben, 3-1-nél (viszont a szezonban 17 góllal hatalmas rekordot döntött a BL-ben). Nyert klubvilágbajnokságot és európai Szuperkupát is (a döntőben ő lőtte a Real két gólját), valamint spanyol kupát, a Barcelona legyőzésével. A győzelméhez most még olyan szánalmas trükkökre sem volt szüksége, hogy lemondjon a portugál válogatott csapatkapitányi posztjáról, hogy utóda rá szavazhasson, vagy amilyen a szavazás dátumának kitolása volt 2013-ban.

Lionel Messi sokat volt sérült, nem nyert semmit a szezonban, a világbajnokságon, a spanyol bajnokságban és a spanyol kupában is csak második lett, a BL-ben a negyeddöntőben verte ki a Barcelonát az Atletico Madrid. Messi megkapta ugyan a világbajnokság legjobb játékosa címet, de ezt sokkal inkább a nimbusza és talán a csoportkörben mutatott teljesítményére kapta, összeségében nem jogosan. Magához képest mindenképpen gyenge éve volt.

Ronaldo egészen fantasztikus évet zárt: 2014-ben 60 meccsen 61 gólt szerzett (22 gólpassz mellett).

Messi tavaly 66 meccsen 58 gólt szerzett (21 gólpasszt adott).

Ronaldo és a viszonylag gyengébb Messi is messze előz mindenki mást 2014-ben. Karim Benzema (Real Madrid és francia válogatott) 36 gólt szerzett tavaly, Zlatan Ibrahimovic (PSG és svéd válogatott) 33-at, ugyanennyit Neymar (Barcelona és brazil válogatott).

Miért nem világbajnok nyert? És miért nem kapus?

Alapnak tűnik, sokan emlegették is, amikor Manuel Neuer, a németek kapusa mellett kampányoltak, hogy világbajnok legyen az aranylabdás. De már az előző, 2010-es világbajnokság évében is kevés volt a spanyolok világbajnoki címe az Aranylabdához. A döntőben gólt szerző Iniesta csak második lett, a csapat irányítója, Xavi pedig harmadik. Megelőze őket barcelonai csapatársuk, a vébén nem sokat mutató Lionel Messi.

Neuer német bajnoki címet is nyert a Bayernnal, a kupát is behúzta és elődöntős volt a Bajnokok Ligájába (ahol éppen a Real intézte el őket). Ez viszont kevés. A Bayern az elmúlt években nagyon meggyőző, mégis csak egy harmadik helyet húztak be tavaly az Aranylabda-szavazáson, a 2013-ban mindent nyerő Franck Ribery szorult Ronaldo és Messi mögé. Akkor is kevés volt a csapattal elnyert számos cím (Bajnokok Ligája, német bajnokság, német kupa, Európai Szuperkupa, klubvilágbajnokság). A németek lobbiereje nem tűnik erősnek, a legutóbb Aranylabdát nyert Bundesliga-játékos Matthias Sammer volt, még 1996-ban. Azóta csak három harmadik helyük volt. És most Neueré.

Manuel Neuer most először volt az első háromban. A posztja miatt sem volt igazán reális esélye, kapusként Aranylabdát eddig csak Lev Jasin nyert, még 1963-ban. (Igaz, Neuer több mint egy kapus, szintén söprögető, de a poszt megújítása kevés a gólgyárosok ellen. Jasin óta az Aranylabdára Gianluigi Buffonnak volt a legnagyobb esélye 2006-ban, amikor az olasz válogatott káprázatos védekezéssel világbajnokságot nyert. Buffon végül csak második lett, megelőzte csapattársa, a védő Fabio Cannavaro. Egy másik német kapus, Oliver Kahn pedig 2001-ben és 2002-ben lett harmadik a szavazáson. Kahn szintén a világbajnokság évében jutott közel az Aranylabdához, amikor 2002-ben szinte csak neki volt köszönhető, hogy a döntőbe jutott a német válogatott. Igaz, ott már Kahn is hibázott, az meg nem lehetett kérdés, hogy abban az évben a vébén nyolc gólt szerző brazil Ronaldo lesz az Aranylabdás.

Több szempontból is rekord

Ilyen nagy időbeli különbség még soha nem volt egy játékos legelső és - eddig legalábbis - utolsó aranylabdája között. (Az egyszerűség kedvéért együtt kezeljük a korábbi és a mostani Aranylabdát.) Cristiano Ronaldo 2008-ban, a Manchester játékosaként kapta meg legelőször a díjat, majd jött Messi négyes sorozata, amit tavaly Ronaldo tört meg. A portugál első és a mostani Aranylabdája között hat év telt el. A brazil Ronaldo volt csak képes arra, hogy öt év után újra a csúcsra érjen, 1997-es győzelme után 2002-ben is megkapta az Aranylabát. Beckenbauer és van Basten első és utolsó Aranylabdája között négy év telt el.

Arra sem volt még példa, hogy két játékos hosszú időn keresztül ennyire uralja az Aranylabda-szavazást, mint Messi és Ronaldo (az elmúlt hét Aranylabdán megosztoztak). Mindketten 2007-ben kerültek be először az első háromba (akkor még a Milannal BL-t nyerő brazil Kaká nyerni tudott előttük). Messi azóta egyszer sem szorult le a dobogóról, Ronaldo csak egyszer, 2010-ben, amikor a három barcelonai volt az első háromban, és Messi megelőzte világbajnok csapattársait.

A spanyol bajnokság óriási fölényben van az elmúlt időszakban, Messi és Ronaldo összesen hat Aranylabdát vitt el sorozatban Spanyolországban játszó focistaként. Ezalatt hatból háromszor nyerte spanyol csapat a BL-t. A német bajnokságnak volt egyszer ilyen nagy sorozata, 1976 és 1981 között a Bundesligában játszó focistáé lett az Aranylabda, ebben a sorrendben: Franz Beckenbauer (Bayern), Allan Simonsen (Mönchengladbach), Kevin Keegan (Hamburg, kétszer), Karl-Heinz Rummenigge (Bayern, kétszer). Ez így hat. Most a spanyol bajnokság ezt beállította. Az olasz bajnokság volt még hihetetlen fölényben a nyolcvanas évek elejétől, 12-ből tízszer a Serie A-ból kapta játékos az elismerést 1982 és 1993 között.

Meddig tart még a Ronaldo-Messi dominancia?

Ronaldo ezzel háromszoros aranylabdás lett. Ez előtte Johann Cruyffnak, Michel Platininek és Marco van Bastennek sikerült. És persze Lionel Messinek, aki négyszeres győztes.

Amióta változott az Aranylabda-szavazás lebonyolítása (2010 óta a FIFA bonyolítja, így már nem csak újságírók, hanem a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai is voskolhatnak), azóta háttérbe szorultak a csapattal nyert címek, kevés a világbajnoki cím, nem elég a BL-győzelem vagy az Európa-bajnokság megnyerése, egyéni cím lett az Aranylabda. És nem úgy tűnik, hogy ez változna.

Ronaldo februárban lesz 30, Messi még csak 27. Jövőre nincs vébé, Messi formája javul, Ronaldónak is legfeljebb kisebb hullámvölgyei vannak. A következő pár évben még kell velük számolni. A legidősebb aranylabdás Stanley Matthews 41 évesen kapta meg az Aranylabdát, Jasin 34 éves volt. Persze, persze, más korszak, ráadásul az egyik kapus, de a közelmúltból Fabio Cannavarro is 33 évesen nyert, Pavel Nedved 31 évesen. Belefér még akár Ronaldónak is egy vagy két év a legmagasabb szinten, Messinek az életkora alapján simán.

photo_camera Ronaldo a szülővárosában felavatott szobrával tavaly decemberben. Fotó: AFP

Lehet, hogy ez unalmas, de annyira elképesztő a teljesítményük, hogy csak egymást tudják előzgetni. Ha majd valamelyikük gyengébben teljesít, a másik simán nyerni fog.

Messi aligha fogja megdönteni a 2012-es csúcsát, de erre nemcsak ő nem lesz képes, hanem valószínűleg senki más sem. Akkor egy naptári évben 91 gólt szerzett hivatalos meccseken, 63 percenként talált be.

Ehhez képest erős visszaesés 2013. Jóval kevesebb meccset játszott, de azért még így is majdnem megvolt az 1/1-es mutatója, 46 meccsen 45 gólt szerzett.

Aztán jött a gyengébbnek tűnő tavalyi év, amiben Messi gólátlaga romlott ugyan, de mivel több meccset játszott, így több gólt is szerzett, mint 2013-ban (66 meccsen összesen 58-at). Ez egyébként nagyjából megegyezik a 2012-es csúcs előtti időszakkal (60 gól 2000-ben, 59 gól 2011-ben).

Egyetlen ellenfele van, éppen Ronaldo, aki 2013-ban és 2014-ben is hatvan meccsen játszott. 2013-ban ezeken 69 gólt lőtt, tavaly 61-et. Vagyis ő tartja a meccsenkénti legalább egy gólt.

És eltart ez még egy ideig. Ronaldo a spanyol bajnokság mostani szezonjában 16 meccsen 26 gólt szerzett. A Madridban összesen 28 meccsen játszott a szezonban eddig, ezeken 33 gólt szerzett.

Messi 18 bajnokin 18 gólt lőtt nyár óta. Összesen a klubjában 25/25-ös a mutatója eddig.

Életútösszegzést még nem tartanánk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.