Elítélte a terrortámadásokat a férfi, aki korábban agymosta az elkövetőket

Terrorizmus
2015 január 13., 17:25
comments 21

Elítélte a múlt heti párizsi terrortámadásokat a Charlie Hebdo ellen 12 áldozatot követelő merényletet elkövető Kouachi testvérek egykori mentora és barátja.

Farid Benyettou, akit 2008-ban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvételért elítéltek, a 2000-es évek elején az úgynevezett Buttes-Chaumont iszlamista csoport vezetője volt. A hitszónok akkor arra buzdította a fiatalabb Kouachit, aki a csoport tagja volt, és többi tanítványát, hogy jelentkezzenek Irakba dzsihadistának és harcoljanak az amerikai hadsereg ellen.

A fundamentalista meggyőződésű férfit 2008-ban emiatt hat év börtönre ítélték. A most 33 éves férfi a börtönben leérettségizett, 2011-ben szabadult, és a következő évben beiratkozott egy ápolói képzésre. 2014 novemberében kezdte el a gyakorlatát az egyik leghíresebb párizsi kórházban, a Pitié-Salpetriere kórház sürgősségi osztályán. Itt látták el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet sérültjeit, de Benyettou aznap nem dolgozott, és azóta sem engedte a kórház vezetősége, hogy a gyakorlatát folytassa.

„Elítélem, ami történt”

– mondta a férfi az I-télé hírtelevíziónak adott interjúban? ahogy azt is:

„Szeretném ezt az üzenetet mindenkihez eljuttatni: az iszlám elítéli, ami történt. Az újságírók, a rendőrök és a zsidó közösség tagjainak gyáva és szörnyű meggyilkolását. Ilyet nem lehet az iszlám nevében tenni. Ez a legszörnyűbb bűntett, amit egy muzulmán elkövethet.”

Farid Benyettou csütörtök este maga jelentkezett a rendőrségen, ahol kihallgatták, és elengedték. Azt is elárulta, hogy utoljára két hónappal ezelőtt találkozott Chérif Kouachival, aki váratlanul felkereste.

„Csak a harcról akart beszélni. A szomszédokkal való jó viszony, a jó muzulmán viselkedése, mindez nem érdekelte. Ami az egészben vezérelte őt, az nem más volt, mint a tudatlanság”

– mondta a volt mentor.

Farid Benyettou azt állította, hogy ő soha nem akart az erőszakos dzsihád útjára lépni, és elutasítja azt a felfogást, miszerint Franciaország elnyomja a muzulmánokat. Mint mondta:

„Én magam vagyok az ellenpélda. Nagyon nehezen vállalható büntetett előéletem van. Terrorizmusért ítéltek el. Ez a legrosszabb. És ennek ellenére soha nem diszkrimináltak.”

Véronique Marin la Meslée, az ápolói iskola igazgatója a francia sajtó képviselőinek elmondta: a gyakornok részt vett a terrorcselekmények áldozatai emlékére tartott megemlékezésen.
Benyettou hamarosan átveheti diplomáját, de büntetett előélete miatt soha nem dolgozhat francia közintézményben. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.