Elítélte a terrortámadásokat a férfi, aki korábban agymosta az elkövetőket

Elítélte a múlt heti párizsi terrortámadásokat a Charlie Hebdo ellen 12 áldozatot követelő merényletet elkövető Kouachi testvérek egykori mentora és barátja.

Farid Benyettou, akit 2008-ban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvételért elítéltek, a 2000-es évek elején az úgynevezett Buttes-Chaumont iszlamista csoport vezetője volt. A hitszónok akkor arra buzdította a fiatalabb Kouachit, aki a csoport tagja volt, és többi tanítványát, hogy jelentkezzenek Irakba dzsihadistának és harcoljanak az amerikai hadsereg ellen.

A fundamentalista meggyőződésű férfit 2008-ban emiatt hat év börtönre ítélték. A most 33 éves férfi a börtönben leérettségizett, 2011-ben szabadult, és a következő évben beiratkozott egy ápolói képzésre. 2014 novemberében kezdte el a gyakorlatát az egyik leghíresebb párizsi kórházban, a Pitié-Salpetriere kórház sürgősségi osztályán. Itt látták el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet sérültjeit, de Benyettou aznap nem dolgozott, és azóta sem engedte a kórház vezetősége, hogy a gyakorlatát folytassa.

„Elítélem, ami történt”

– mondta a férfi az I-télé hírtelevíziónak adott interjúban? ahogy azt is:

„Szeretném ezt az üzenetet mindenkihez eljuttatni: az iszlám elítéli, ami történt. Az újságírók, a rendőrök és a zsidó közösség tagjainak gyáva és szörnyű meggyilkolását. Ilyet nem lehet az iszlám nevében tenni. Ez a legszörnyűbb bűntett, amit egy muzulmán elkövethet.”

Farid Benyettou csütörtök este maga jelentkezett a rendőrségen, ahol kihallgatták, és elengedték. Azt is elárulta, hogy utoljára két hónappal ezelőtt találkozott Chérif Kouachival, aki váratlanul felkereste.

„Csak a harcról akart beszélni. A szomszédokkal való jó viszony, a jó muzulmán viselkedése, mindez nem érdekelte. Ami az egészben vezérelte őt, az nem más volt, mint a tudatlanság”

– mondta a volt mentor.

Farid Benyettou azt állította, hogy ő soha nem akart az erőszakos dzsihád útjára lépni, és elutasítja azt a felfogást, miszerint Franciaország elnyomja a muzulmánokat. Mint mondta:

„Én magam vagyok az ellenpélda. Nagyon nehezen vállalható büntetett előéletem van. Terrorizmusért ítéltek el. Ez a legrosszabb. És ennek ellenére soha nem diszkrimináltak.”

Véronique Marin la Meslée, az ápolói iskola igazgatója a francia sajtó képviselőinek elmondta: a gyakornok részt vett a terrorcselekmények áldozatai emlékére tartott megemlékezésen.
Benyettou hamarosan átveheti diplomáját, de büntetett előélete miatt soha nem dolgozhat francia közintézményben. (via MTI)