Áder János szerint a napelemek megadóztatásakor mindenki hibázott

A köztársasági elnök, aki nem könnyen komolyan vehető értesülések szerint az ENSZ-főtitkári posztra pályázhat majd, az utóbbi időben nagyon beleállt a klímaváltozás elleni harc fontosságába, és most levelet küldött a parlamenti frakciók vezetőinek szerdán.

Ebben azt írja, hogy a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott a kormány, az Országgyűlés, az ellenzéki pártok, a környezetvédelemért felelős ombudsman és a köztársasági elnök  is.

Áder levele szerint

"A megújuló energiaforrást jelentő napelemek hazai elterjedését bizonyosan nem ösztönző környezetvédelmi termékdíj bevezetése jó példa erre. Ennek bevezetésekor hibázott a kormány, mert nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál. Hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra. Hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során. Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét. És hibáztam én is, mert magam sem figyeltem fel erre a „salátatörvény”-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre."

A másik tanulság pedig az, hogy 25 év után elérkezett az idő arra, hogy belássuk, az Országgyűlésnek végre szakítania kell a "salátatörvény"-alkotás rossz gyakorlatával"

- áll a levélben, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

A kormány január elsejétől vetett ki környezetvédelmi termékdíjat a napelemekre, majdnem kétszer annyit, mint az akkumulátorokra. A lépés hatalmas felháborodást váltott ki, de a kormány szerint az EU kötelezte erre őket. Hogy ez mennyire nincs így, arról itt írtunk részletesen.