Bíróság elé kell állnia a Washington Post újságírójának Iránban, igaz, még mindig nem tudni, mivel vádolják

külföld
2015 január 14., 20:20
comments 30

Az iráni állami hírügynökség szerdán jelentette be, hogy a hónapokkal ezelőtt őrizetbe vett Jason Rezaian bíróság elé fog kerülni. Azt most sem árulták el, hogy mivel vádolják.

A hír megjelenésének időzítése nem lehet véletlen, éppen szerdán tárgyalt az amerikai külügyminiszter, John Kerry az iráni külügyminiszterrel, Javad Zariffal. Hivatalosan az iráni atomprogram volt a fő téma, de szinte biztosan szóba kellett kerüljön a letartóztatott amerikai újságíró ügye is.

A genfi találkozó előtt Zarif sajtótájékoztatón beszélt is Rezaian ügyéről, mint mondta, ki kell várni, amíg az igazságszolgáltatás halad előre a maga útján. És Irán megad minden humanitárius segítséget, amire szükség lehet, de az eset kapcsán olyan igazságügyi kérdések merültek fel, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Rezaiant még júliusban vették őrizetbe, utolsó leadott anyaga arról szólt, hogy az iráni fiatalok között egyre népszerűbb a baseball.

Az amerikai-iráni kettős állampolgár újságíró 2012 óta volt a teheráni szerkesztőség vezetője. A főügyész is csak annyit közölt, hogy Rezaiant megvádolták. Hogy mivel, azt nem tudni. Egyedül tippelni lehet, mivel annyi már kiderült, hogy a Forradalmi Bíróság elé kerülhet, ide pedig főleg nemzetbiztonsággal és biztonsági kérdésekkel összefüggő esetek kerülnek. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.