Iszonyatos mázlija a magyar gazdaságnak, hogy nem két hónapja szabadult el a svájci frank

gazdaság
2015 január 15., 12:08
comments 215

Képzeljük el, hogy nem forintosítják a devizahiteleket nagy késéssel idén, úgy, hogy az átváltási árfolyamokat már novemberben kijelölték. Mit jelentene akkor, ha a forint 260 körüli frankárfolyamról hirtelen 15 százalékot gyengülne?

photo_camera A svájci frank forintban a Fekete Csütörtökön. Bloomberg.

(E cikk publikálásának időpontjában nagyjából 315 forint körül lehet a svájci frank/forint, ami 16 százalékos zuhanás, de pontosan nem is lehet tudni az árfolyamot, mert a legtöbb árjegyző leállította a kereskedést.)

Sokan megúszták

A forintosítás előtt 4200 milliárd forint volt a lakossági devizahitel állomány:

Itt szépen lehet követni, hogy lesz egyre több problémás hitel a bankok felelőtlensége miatt (Ábra: KasnyikM)

Ennek a legnagyobb részét a lakáshitelek tették ki, amiket egy előírt, rögzített árfolyamon forintosítanak, és amihez a bankok már meg is szerezték a forrást – magyarázta Samu János, a Concorde makroelemzője. Ezzel mintegy 3400 milliárd forintnyi devizahitel megszűnt: a bankok megvették rá az eurót az MNB-től, és ami kellett, már november-decemberben átváltották svájci frankra a szabad piacon.

Iszonyú nagy bajban lennének most, ha a forintosítás csak most kezdődne

– mondta Gyurcsik Attila, a Concorde elemzési vezetője, aki szerint hihetetlen mázli, hogy sikerül megúszni ezt az 500 milliárd forintos ütést, amin megint osztoznia kellett volna a bankoknak és az adósoknak. Ugyanis 15-20 százalékos frankerősödés mellett ekkora nagyságrendben nőttek volna a tartozások és a törlesztők.

Sokan nem úszták meg

Maradt nagyjából 800 milliárd forint (2,5 milliárd euró) lakossági devizahitel, javarészt autó- és személyi hitelek. Ezekben a kategoriákban kisebbek az egy szerződésre jutó hitelállományok, ezért viszont viszonylag sok van belőlük: körülbelül kétszázezer lehet. És a korábbi helyzet, valamint a bankok felmérései alapján arra lehet következtetni, hogy a 90 százalékuk svájci frank.

A most ezen az állományon keletkezett 300 millió eurós, tehát közel száz milliárd forintos veszteség (a GDP 0,3 százaléka) rájuk koncentrálódik.

Durván számolva ez félmilliós veszteség nekik szerződésenként.

Magyarul a forintosított devizahitelesek ujjongva örülhetnek, egy elkerülték ezt a csapást, a magukra hagyott devizahitelesek viszont nagyon szívhatják a fogukat, ugyanis a tartozásuk és a törlesztőrészleteik is nőni fognak nagyon. A bankok számára vegyes a kép, a veszteségek nagy részét ők is megúszták, de a maradó lakossági devizahiteleknél biztosan nőni fog a nem fizető hitelek aránya, és bankoknak ezen kívül is vannak további, még ki nem váltott céges- és önkormányzati devizahiteleik.

A gazdaság többi része számára ellentmondásos a hatás: gyengébb forint mellett a magyar termelés olcsóbb külföld felé, szóval versenyképesebbek leszünk, az import viszont drágább lesz (igaz, ennek az egész gazdaságra nehezedő hatását most erősen tompítja az olajárak összeomlása).

Varga Mihály és Matolcsy György, a forintosítás kiagyalói pedig a világ legmázlistább embereinek érezhetik magukat, hiszen biztos lesznek, akik úgy látják majd, hogy ők előre látták a svájci jegybank lépését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.