Egy kis csendes-óceáni szigeten csak 120 számítógép van, mégis 25 millió weboldalt hosztol

külföld
2015 január 16., 11:57
comments 44

Van a Csendes-óceánon három kis sziget, a Tokelau-szigetek. Nagyjából 1300 ember él itt, a GDP csak 1,5 millió dollár. Egyvalamiben viszont világelsők a tokelauiak. A szigeteknek ugyanis annak ellenére saját domain-neve van, hogy Új-Zéland részei, a .tk végződésü domain pedig iszonyatosan kelendő. A világon 24,5 millió honlap címe végződik .tk-ra ennél csak a .com végződés a kelendőbb.

Így tulajdonképpen több honlap van Tokelaura regisztrálva, mint amennyi Nagy-Britanniába vagy Kínába, pedig a szigeteken összesen is csak 120 számítógép van.

A siker titka egy holland férfi előrelátósága volt: 2000-ben Joost Zuurbier, a Freenom nevű cég elnök-vezérigazgatója felismerte, hogy nagy igény lenne a világon egy olyan szolgáltatóra, ami ingyen biztosítana domainneveket a honlapkészítőknek. Zuurbiert a Hotmail sikere ihlette meg, ugyanis a Hotmail is épp amiatt futott fel, mert elsőként kínált ingyenes levelezőszolgáltatást. Zuurbier hamar rájött, hogy Tokelaunak saját domainneve van, de semmit nem csinál vele, ezért a szigetekre utazott, és meggyőzte a vezetőket, hogy hagyják, hogy használja a .tk domaint.

Ezután kezdte a Freenom forgalmazni a .tk domaint, tök ingyen.

Először inkább nyugati diákok igényelték a szolgáltatást, mert minél olcsóbban szerettek volna weblapot indítani. A Freenom bevételei akkor lőttek ki, mikor a cég elkezdett reklámfelületeket forgalmazni az általa hosztolt .tk weboldalakon. 2009-ben, érezve a trendeket, levették a reklámokat, ekkor még jobban megugrott a felhasználók száma. Különösen Brazíliából, Kínából és Törökországból érkeztek regisztrációk, utóbbiak elköteleződése különösen érthető, hiszen a hivatalos török .tr domainért fizetni kell, a .tk pedig szintén olyan, mintha Törökországra utalna, mégis ingyenes. Az utóbbi években sikeresen tisztították meg a rendszert az adathalász és spamelő weboldalaktól is, így még tovább nőtt a szolgáltatás népszerűsége.

A domainpiac jelenleg a tokelaui GDP egyhatodáért felel.

A domain maga továbbra is ingyenes, a Freenom azonban plusz költségeket számol fel, ha márkaneveket regisztrálnak és ha az oldal neve 5 betűnél rövidebb. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.