Jávor Benedek: 2013-ban eltussoltak egy paksi üzemzavart

2015 január 16., péntek 13:20
147

A Párbeszéd Magyarország párt egyik informátora arról tájékoztatta a pártot, hogy 2013 májusában

egy üzemzavar miatt körülbelül hatvanezer liter bóros víz folyt el a paksi erőműben

- közölte az MTI-vel Jávor Benedek, hozzátéve, hogy hivatalos érdeklődésére az illetékesek lényegében megerősítették az információt, de tájékoztatásuk szerint nem jutott ki sugárszennyezett anyag a területről. Az EP-képviselő szerint az egyes blokk élettartam-hosszabítása úgy történt meg, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel:

ott is korrodálódott a csőrendszer.

A politikus elmondása szerint a meghibásodás a hármas blokk kiégetett kazetták pihentetésére szolgáló medencéjének keringető rendszerében történt, és a csövek korróziójából fakadt. A PM információi szerint a bóros víz a rendszerből a betonágyazatba szivárgott el. Ez a folyadék korrodálhatja a vasbetont és ezzel csökkentheti az ellenálló képességét.

Azt mondta, a szivárgásról hivatalosan sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem pedig a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Az esetről egyedül 2013 novemberében jelent meg egy cikk a Világgazdaságban, de abban az erőmű egy

elkenős, a problémát minimalizálni igyekvő tájékoztatást adott.

Az erőmű a meghibásodásról az Országos Atomenergia Hivatalt sem tájékoztatta időben, a hivatal a saját ellenőrzései során jutott arra a következtetésre, hogy valamilyen probléma lehet. Miután az Országos Atomenergia Hivatal megkereste az erőművet, ott előbb szóban, majd írásban is elismerték a hibát - mondta Jávor Benedek.

A vizsgálat - ismertetése szerint - rámutatott, hogy a csövek erősen korrodálódtak, ezért a hármas blokkban ki kellett cserélni a csőrendszert, amely - bár kisebb mértékben - az egyesben és a kettesben is korrodálódott. Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy az egyes blokk élettartamát úgy hosszabbították meg húsz évvel, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel ezt a hibát. Szerinte ezek alapján a vizsgálatok alapossága és az engedélyező hatóság elkötelezettsége is kétségbe vonható.

Kérdésre válaszolva közölte: az erőmű tájékoztatása szerint az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. Az erőmű azt közölte, hogy a területről nem jutott ki sugárszennyezett anyag, mert a figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt