Mégse veri keresztbe a hétvégi gimnáziumi felvételiket az emberminisztérium

Meggondolta magát a minisztérium, aki már beadta a jelentkezését, az mégis felvételizhet középiskolába, még akkor is, ha ezzel elveszít egy évet.

Éjjel írta meg Haszán kolléga, hogy az emberminisztérium megszívatja az általános iskolások egy részét. Általánosból lehet ugye nyolc, hat és hagyományos négy osztályos gimnáziumba menni, és vannak családok, ahol akár az évveszteséget is vállalják, hogy a nekik kedves középiskolába mehessen a gyerek. Tehát mondjuk nem a negyedik végén, hanem az ötödik osztály végén jelentkezik a nyolc osztályos gimnáziumba a gyerek, így elveszítve egy évet.

Ezt korábban simán meg lehetett csinálni, de egy decemberi törvénymódosítás megtiltotta a dolgot. Az új jogszabály január 1-én lépett hatályba, az iskolák pedig levelet kaptak a napokban, hogy szóljanak a családoknak, ahol ilyen önkéntes évvesztességet vállaltak a jobb középiskola reményében, hogy a gyerek ne is menjen szombaton felvételizni, mert ilyen lehetőség ugye január 1. óta nincs. Ezzel elég sok gyereknek verték keresztbe a terveit.

Mára viszont változott a helyzet, és az emberminisztérium azt közölte, hogy

"a felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra - ez a szabály még nem érvényesíthető."

Tehát nem érvényes az Oktatási Hivatal levele, mégis lehet menni szombaton felvételizni az önkéntes év veszteseknek is.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.