Mégse veri keresztbe a hétvégi gimnáziumi felvételiket az emberminisztérium

oktatás
2015 január 16., 13:19
comments 43

Meggondolta magát a minisztérium, aki már beadta a jelentkezését, az mégis felvételizhet középiskolába, még akkor is, ha ezzel elveszít egy évet.

Éjjel írta meg Haszán kolléga, hogy az emberminisztérium megszívatja az általános iskolások egy részét. Általánosból lehet ugye nyolc, hat és hagyományos négy osztályos gimnáziumba menni, és vannak családok, ahol akár az évveszteséget is vállalják, hogy a nekik kedves középiskolába mehessen a gyerek. Tehát mondjuk nem a negyedik végén, hanem az ötödik osztály végén jelentkezik a nyolc osztályos gimnáziumba a gyerek, így elveszítve egy évet.

Ezt korábban simán meg lehetett csinálni, de egy decemberi törvénymódosítás megtiltotta a dolgot. Az új jogszabály január 1-én lépett hatályba, az iskolák pedig levelet kaptak a napokban, hogy szóljanak a családoknak, ahol ilyen önkéntes évvesztességet vállaltak a jobb középiskola reményében, hogy a gyerek ne is menjen szombaton felvételizni, mert ilyen lehetőség ugye január 1. óta nincs. Ezzel elég sok gyereknek verték keresztbe a terveit.

Mára viszont változott a helyzet, és az emberminisztérium azt közölte, hogy

"a felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra - ez a szabály még nem érvényesíthető."

Tehát nem érvényes az Oktatási Hivatal levele, mégis lehet menni szombaton felvételizni az önkéntes év veszteseknek is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.