A román kormány nem váltja kötelezően lejre a devizahiteleket

külföld
2015 január 17., 10:10
comments 35

A román kormány megegyezésre bátorítja a bankokat és ügyfeleiket, és nem szeretne kötelező megoldást bevezetni a bajbajutott frankhitelesek védelmében, mondta Darius Valcov román pénzügyminiszter, miután pénteken késő este a jegybank vezetőivel konzultált a svájci frank váratlan megerősödése nyomán kialakult helyzetről.

Valcov szerint a tanácskozáson két megoldás körvonalazódott:

  • az egyik a hitelek lejre - esetleg euróra - váltása,
  • a másik pedig a törlesztések átütemezése a futamidő meghosszabbításával.

Egyik megoldást sem szeretnék kötelezővé tenni, mert

"Románia szabad piacgazdaság és a kormánynak tartózkodnia kell a magántulajdonú bankokat károsító beavatkozástól."

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a frankárfolyam befagyasztása, Valcov azt mondta: erről csak a bankok hozhatnak döntést, ilyesmit nem lehet rájuk kényszeríteni.

Könnyebb azért az ország helyzete, mint a mienk, sokkal kevesebb a svéjci frankban eladósodott, mint amennyi nálunk volt. A pénzügyminiszter rámutatott, nincs 150-200 ezer frankhiteles Romániában, ahogyan az a román szaksajtóban megjelent: a bajba jutott lakossági hitelesek száma alig haladja meg a 75 ezret.

Romániában a frankhitelek értéke 4,5 százalékát teszi ki a teljes hitelállománynak.

A magyar kormány forintosítását a Bloomberg hírügynökség elemzői dícsérték meg a minap. A lépés nélkül a frankhitelesek a hajukat tépnék a svájci jegybank váratlan lépése után. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.