A CÖF nem fogadja el a „balliberális” brüsszeli meghívást

POLITIKA
2015 január 19., 09:22
comments 205

A Civil Összefogás Fórum meghívást kapott az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi Bizottságától (LIBE), hogy vegyen részt egy, az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vitában január 22-én Brüsszelben.

A CÖF nem vesz részt.

Mert a meghívottak: „három, erősen balliberális irányultságú civil szervezet, az Európa Tanács liberális értékrendű munkatársa, a CÖF, illetve Kovács Zoltán államtitkár”.

A CÖF vezetősége végül úgy döntött, hogy nem kíván részt venni egy olyan meghallgatáson, ahol a résztvevők politikai összetétele torz és egyoldalú, a vita hangvétele és kimenetele pedig az Európai Unió jól ismert, kormányellenes kettős mércéje szerint zajlana le – érvelt a „civil” szervezet.

A békemeneteseknek elegük van az ilyen tendenciózus vitákból (mármint, ha jól értem, ahol mindkét fél meghallgattatik). „A CÖF nem kíván asszisztálni az újabb színjátékhoz, s főleg nem kívánja jelenlétével legitimálni azt” – írják, és hozzáteszik, utalva arra, hogy míg az ő gazdálkodásukat nem vizsgálja, más (valódi) civil szervezeteket vegzál a kormány:

„Ráadásul a meghívott balliberális szervezeteknél tudomásunk szerint vizsgálatok folynak, ezért nem kívánunk olajat önteni a tűzre.”

Fricz Tamásék fel is kérik a LIBE-t, az összes frakciót és más EU-szervezeteket, hogy „a Magyarországról szóló viták és meghallgatások esetén teremtsék meg a kiegyensúlyozott vita demokratikus feltételeit”.

Itt a CÖF válaszlevelének magyar fordítása:

„Kedves Cullimore Nessa!

Sajnos rossz hírt kell közölnöm: a Civil Összefogás Fórum (Civil Union Forum) vezetősége hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy mégsem veszünk részt a január 22.-ei a public hearing-en. A késői döntésért természetesen elnézést kérünk.

Döntésünk indoka: az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vita civil meghívottjainak összetétele a politikai oldalakat tekintve aránytalan és torz, nem tükrözi a kiegyensúlyozottságra való törekvést. Elsöprő többségben vannak a baloldali liberális szervezetek képviselői az egyetlen jobboldali értékeket valló szervezettel (Civil Union Fórum) szemben.

Ezek alapján előre borítékolható a vita egyoldalú politikai hangulata, amihez szervezetünk nem kíván asszisztálni.

Viszont, amennyiben a továbbiakban politikai szempontból kiegyensúlyozott szervezeti összetételű vitát szerveznének, szívesen állunk a rendelkezésünkre.
Eredményes vitát kívánunk Önöknek!

Üdvözlettel
Fricz Tamás
speaker, vezetőségi tag
Civil Union Forum”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.