EPIC: három Föld-méretű bolygót találtak a közelben

2015 január 19., hétfő 12:35
161

Három, a Földnél alig nagyobb bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével. Az égitesteket az amerikai, brit és német csillagászok az Astrophysical Journal-ban mutatták be, és a tanulmányuk elérhető a szabadon hozzáférhető arXivon.

Az EPIC 201367065 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, aminek a mérete és tömege alig feleakkora, mint a Nap. Csak 150 fényévnyire található, így az EPIC 201367065 a tíz legközelebbi, bolygórendszerrel rendelkező csillag közé tartozik – olvasható a phys.org-on.

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese és 1,5-szöröse a Földének. A legkisebb és a csillagtól legtávolabb keringő bolygó az úgynevezett élhetőségi zónában van, vagyis a felszínén a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz meglétét. A kozmikus léptékben kis távolság lehetőséget ad a csillagászoknak a bolygók légkörének tanulmányozására, hogy megállapítsák annak összetételét.

„A nitrogénből és oxigénből álló vékony légkör lehetővé tette az élet kifejlődését a Földön. A Kepler űrteleszkóp által eddig felfedezett bolygók többsége viszont vastag, magas hidrogéntartalmú légkörbe burkolózik, ami az általunk ismert életformákkal összeegyeztethetetlen, de ki tudja, a természet tele van meglepetésekkel”

– mondta Ian Crossfield, az Arizonai Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

A továbbiakban más távcsövekkel, például a Hubble-űrteleszkóppal folytatják a megfigyeléseket, hogy feltérképezzék a bolygók légkörének molekuláris összetételét.

„A Hubble észreveszi, ha ezek a meleg, a Földnél alig valamivel nagyobb égitestek légkörében magas a hidrogén koncentrációja”

– mondta Erik Petigura, a Kaliforniai Egyetem berkeleyi intézményének (Berkeley) kutatója, aki a Kepler-felvételek elemzésekor vette észre a három égitestet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt