Oroszokkal újítják fel a Csalamádé temetőt

vidék
2015 január 19., 09:07
comments 22

Az esztergomi önkormányzat szerződést kötött egy vállalkozással, ami egy orosz alapítvány támogatásával orosz, szovjet és magyar katonák sírjait rejtő temetőt újít fel a városban – közölte Romanek Etelka polgármester az MTI-vel.

Eszerint 5 évre szóló megállapodást írtak alá az Orion Consulting s.r.o. nevű céggel. A társaság vállalta, hogy új első világháborús emlékművet épít a Csalamádé temetőben, valamint felújítják az orosz emlékművet és a sírokat. Ezen felül bekerítik a területet, közvilágítást építenek ki, rendezik a sétányokat, és felújítják a faállományt.

A temető felújításának költségeit a szerződést aláíró cég támogatásával a Békességszerzők és Béke nevű orosz alapítvány állja, aminek képviselői 2014 végén jártak Esztergomban, ahol Mindszenty-emlékmű felállításáról egyeztettek az önkormányzattal. Az akkori látogatás után Bánhidy László alpolgármester azt mondta, hogy az alapítvány és Esztergom között a ferences gimnázium egy Oroszországban dolgozó korábbi hallgatója teremtett kapcsolatot, a szervezet most is több ferences diákot támogat ösztöndíjjal.

A orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány célja, hogy megemlékezzen Európa-szerte azokról, akik áldozatul estek a kontinens történelmi harcainak. A szervezet elnöke Mihail Pavlovics Lavrinyenko, nyugalmazott katonatiszt.

A Szent Anna vagy Csalamádé temető néven ismert, most teljesen elhanyagolt temetőben első világháborús magyar és orosz, valamint a második világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak.

A Szent Anna temető egykor a szegényebb réteg temetője volt. Az 1920-as években rendszeresen megemlítik, hogy olyan elhanyagolt, „amilyet még a legkisebb faluban sem látni”. 1934 decemberében 300 gesztenyefa-csemete ligetszerű elültetésével kívánták rendezni.

A temetőben vízvezeték és ravatalozóhelyiség sohasem volt. A szovjet katonai emlékművet 1946-ban emelték. A terület 2008 óta közparknak számít, a legutóbbi időkben Csalamádé temetőnek is nevezik a környező városrész neve után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.