Durcás közleményben reagált az igazságügyi minisztérium az EP-meghallgatásra

A mai EP-meghallgatásról, amin a civilek elleni kormányzati támadások jelentették a fő témát, itt írtunk többet. Csütörtök délután megérkezett az igazságügyi minisztérium közleménye is, ezt változtatás nélkül közöljük:

"Európa számos kihívással és problémával kénytelen szembesülni napjainkban, de egyes európai parlamenti képviselőket és önmagukat civilnek mondó, egy érdekkörhöz tartozó politikai csoportokat ez jól láthatóan nem érdekel.

Aki valóban az objektivitásra és a párbeszédre törekszik, annak egyértelmű volt: kiegyensúlyozatlan álvitát, nem pedig meghallgatást tartott az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE). Ezért is vonultak ki az eseményről a testület néppárti tagjai. Magyarország Kormánya mindig kész a nyitott kérdések megvitatására, nem szerencsés azonban a jogi és politikai ügyek vegyítése. A politikai kérdéseket politikai síkon kell kezelni, és a 2014. év választásainak eredményei e szempontból egyértelmű üzenetet közvetítenek a magyar választók akaratáról. A jogi kérdések tisztázásának fóruma nem egy parlamenti bizottság, hanem a bírói testületek, amelyek döntéseit Magyarország mindig tiszteletben tartotta és végrehajtotta. Ezért különösen érthetetlen, hogy a meghallgatás résztvevői jórészt olyan ügyeket vetettek fel, amelyeket a megfelelő jogi, illetve uniós fórumokon Magyarország már régen lezárt – adott esetben például az Európai Bizottság által is visszaigazoltan. A kormány továbbra sem hajlandó felülni a politikai provokációknak, a jövőben is az érdemi munkára fog koncentrálni – a hazai, az uniós és a nemzetközi jog által szabott keretek között."

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.