A magyar gazdaságpolitika már nem humanoid: korábban két lába volt, most már három van

Egyéb
2015 január 23., 12:05
comments 153

Van magyar modell és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri

- mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken Székesfehérváron, a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon. Matolcsy György szerint az Európai Unióban, a globális térben és a magyar modellel hadilábon álló szaksajtóban is dicsérik a magyar modellt, amelynek legutóbbi helyes döntése a devizahitelek forintosítása volt.

„A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra.”

Úgy vélte, a sikerhez a magyar modell két elemére volt szükség: az új politikai modellre, amelynek lényege az a felismerés, hogy a pénzpiac nem mindenható és hajlamos a válságokra, a válsághelyzetek kezeléséhez pedig erős államra van szükség, amely képes okosan kezelni a helyzeteket és megvan hozzá az eszköztára.

Matolcsy szerint a magyar modell másik eleme az új gazdaságpolitika útnak indítása, amely a korábban elfogadottnak tartott két láb - makrogazdasági egyensúly és növekedés - mellett nagy figyelmet fordított egy harmadikra, a foglalkoztatásra. Az elmúlt két évtizedben a két láb közül hol az egyik, hol a másik szorult kezelésre, de a használt módszerek mindig a foglalkoztatás feláldozásával jártak. (MTI)

Javasoljuk, hogy a Nemzeti Bank vegye fel a kapcsolatot a Man-sziget vezetőivel, és próbálják megérni, hogy a sziget zászlója az MNB új logójává válhasson:

Flag_of_the_Isle_of_Man.svg (1)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.