https://img.444.hu/DSC_0261.jpg

Meghalt Gross Arnold

GYÁSZ
2015 január 23., 11:31

Csütörtökön Budapesten meghalt Gross Arnold Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, festőművész, a nemzet művésze.

Gross 1929-ben született a romániai Tordán. Családja a II. világháború végén költözött Nagyváradra, innen szökött át Magyarországra 1947-ben - írja a Népszabadság gyászhíre. Budapesten érettségi nélkül is felvették az Iparművészeti Főiskolára.

Rengeteg kiállítása volt Magyarországon (az utolsó 2014-ben), de emellett bemutatták műveit Rómában, Tokióban, Amszterdamban, Londonban, Los Angelesben, Hamburgban és Bécsben is. 1966-ban és 1968-ban a Krakkói Grafikai Nemzetközi Biennálén nemzetközi első díjat kapott, képeit megvásárolta a varsói múzeum. 1955-ben és 1967-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1987-ben érdemes művész lett, 1995-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A XI. kerületben a Bartók Béla úton önálló galéria viseli a nevét. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.