Három orosz kémet leplezett le az FBI New Yorkban

külföld
2015 január 26., 21:04
comments 73

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda hétfőn jelentette be, hogy sikerült egy kémhálózatot felfedniük.

Az egyik feltételezett kém, Evgeny Burjakov mint egy meg nem nevezett orosz bank bankára élt New Yorkban. A Zhenya néven is ismert Burjakov a vádak szerint mélyen beépülve dolgozott az orosz hírszerzésnek, és információkat juttatott vissza Moszkvába.

photo_camera Sétáló FBI-ügynök, a kép csak illusztráció (JOSHUA LOTT / AFP)

A most benyújtott vádemelés több konkrétan felfedett tevékenységet is megemlít, például egy nyilvánosságra nem hozott orosz hírszolgáltató alkalmazottairól, akik szintén New Yorkban végeztek kémtevékenységet.

Burjakov két másik férfival dolgozott együtt, mindketten az orosz külügyi hírszerzésnek gyűjthettek információkat. A két másik férfi az orosz állam kereskedelmi képviselőjeként dolgozhatott New Yorkban. Egyikük állítólag attasé is volt az ENSZ orosz missziójában.

A New York-i illetékes ügyészség egy közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a két férfi nincs az Egyesült Államokban és nem tartóztatták le őket. Ez valószínűleg azért történhetett így, mert diplomáciai mentességet élveztek.

Burjakovot külföldi kormány ügynökeként kifejtett összeesküvéssel és külföldi kormány nem regisztrált ügynökeként történt tevékenységgel vádolták meg. Ezeknek az lehet az alapja, hogy Burjakov hivatalosan magánemberként dolgozott New Yorkban, miközben a gyanú szerint a hírszerzés alkalmazottja volt.

Az ügyészségi nyilatkozat szerint Burjakov gazdasági és egyéb információk megszerzésére törekedett. Ezzel pedig közvetlen fenyegetést jelentett az ország biztonságára.

Az elmúlt években az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen egyre többször vádolta egymást kémkedéssel. 2013-ban Oroszország egy amerikai állampolgárt utasított ki, azt állítván, hogy CIA-ügynökként dolgozott Moszkvában. Az Egyesült Államok 2010-ben tíz feltételezett orosz kémet tartóztatott le, köztük Anna Chapmant, akit később egy fogolycsere során engedtek el. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.