Visszakaptunk egy szabadságjogot: a közterületen intézkedő rendőrt nem csak a beleegyezésével lehet fotózni

2015 január 26., hétfő 14:16
29

Nincs egyértelmű jogi helyzet az intézkedő rendőrök sajtófotózása ügyében – mondta Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője a legfelsőbb bírói fórum mai jogegységi ülése után.

A Kúria teljes ülésén meghozott jogegységi határozatában

megsemmisítették azt a 2012-es jogegységi döntést, ami szerint csak a beleegyezésükkel lehetett felismerhető fotót közölni a közterületen intézkedő rendőrökről.

Így tehát azt a korábbi jogegységi döntést a bíróságok már nem alkalmazhatják – írja az MTI.

Simonné Gombos Katalin viszont azt is mondta, hogy új támpontokat egyelőre nem tudott adni a Kúria, a jelenlegi helyzet jogalkotással, vagy esetről esetre konkrét bírósági döntésekkel, jogértelmezésekkel tehető majd egyértelműbbé. (Ezt az érvet mondjuk nem teljesen értem, tekintve, hogy az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy nem kell a rendőrök beleegyezését kérni.)

rendorsegiatadas15

Az ügy hátterében az áll, hogy egy 2011-es tudósítása miatt az Indexet is elmeszelték a bíróságon: a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről közölt tudósításban szereplő képeket, amiken nem meglepő módon rendőrök is látszottak, a jogerős ítélet alapján el kellett távolítania a lapnak. Az Index Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman ügyvédi irodájának segítségével az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, és a testület tavaly meghozta a döntést, miszerint szabad rendőröket fotózni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt