Már az élővilágot veszélyezteti a fesztiválok után a vízbe kerülő MDMA

TUDOMÁNY
2015 január 27., 20:00

Aggasztja a tudósokat, hogy a nagyobb zenei fesztiválok után annyira sok MDMA, ketamin és koffein kerül a szennyvízbe hirtelen, hogy az súlyosan felboríthatja a folyók, tavak törékeny ökológiai rendszerét, jelent meg egy erről szóló kutatás egy tekintélyes környezettudományi folyóiratban.

A tudósok egy tajvani üdülőváros mellett vizsgálták sokáig az eseményeket, és megállapították: a nyári zenei fesztivál idején egészen kiugróan magas volt a különböző partidrogok koncentrációja a vízben (!).

A szennyezés a halakba is bekerülhet, amiket esetlegesen újra emberek fognak elfogyasztani, utal egy újabb veszélyforrásra a tanulmány. Egyelőre nehéz felmérni, hogy az élővilág időszakosan droggal történő szennyezésének milyen következményei lehetnek, például az élőlények viselkedésére.

Egyébként az európai drogkövető központ honlapján van egy vicces widget, ahol meg lehet nézni, hogy hétvégén mennyire megugrik a szennyvíz kábítószertartalma sok európai nagyvárosban.

(Environmental Science & Technology, Washington Post.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.