Már hat norvégok által támogatott szervezet ellen indult NAV-vizsgálat

A Krétakörnél hétfőn kapták meg azt a január 20-ai keltezésű levelet, amiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentette, három évre visszamenőleg minden dokumentumot bekérnek ellenőrzés céljából. Ezt Gulyás Márton, a Krétakör nemrég távozott ügyvezetője erősítette meg kérdésünkre.

Gulyás elmondta azt is, hogy bár adószámuk alapján a NAV dél-budai irodája lenne illetékes intézkedni velük kapcsolatban, a levelet mégis a kiemelt ügyekkel foglalkozó észak-pesti iroda adta fel. A szervezetnél tavaly volt átfogó NKA-ellenőrzés, akkor mindent rendben találtak, és a Krétakör magánkönyvvizsgálókkal folyamatosan auditáltatta munkáját, ekkor sem fedeztek fel szabálytalanságot. Az adatok beszolgáltatására február 11-éig szabott ki határidőt a NAV, azaz Gulyás szerint az ilyenkor megszokott 30 napos határidőt sem tartották be.

A Krétakör NAV-ellenőrzése azért is érdekes, mert a szervezet is részesült a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásából, és szerepeltek azon a listán is, amin a kormány által ellenzékinek minősített szervezeteket listázták. Pont egy hete derült ki, hogy a NAV ellenőrzést indított a tizenhárom listázott szervezet közül kettő, meg nem nevezett szervezet ellen. Azóta információink szerint összesen hat, norvégok által támogatott szervezet ellen indult NAV-vizsgálat, ezek közül öten szerepeltek a tizenhármas listán. Egyelőre a nők elleni erőszakkal foglalkozó jogvédő szervezet, a PATENT Egyesület, illetve a paksi bővítést számos szakmai anyagban kritizáló Energiaklub erősítette meg, hogy ellenük is indult vizsgálat.