Tovább hazugozza az MNB a csak igaz állításokat tartalmazó, másfél éves cikket

jog
2015 január 28., 12:12
comments 40

Elfogadja az MNB az Alkotmánybíróság döntését, ami megsemmisítette azt az ítéletet, ami helyben tartotta az MNB 2013 őszén kiosztott bírságát, írja közleményben a jegybank (fura is lenne, ha nem fogadná el a jegybank az AB döntését). Az MNB szerint csak a bíróság számára ad új feladatot a döntés, az MNB-nek nem.

Viszont újra megragadják az alkalmat, hogy lehazugozzák azt a cikket, miről a mostani AB döntés is szólt:

Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy a piaci intézmények vagy bármely egyéb, a piacot befolyásolni képes forrás valós, és ne megalapozatlan, félrevezető vagy hamis, így jogsértő információkat tegyen közzé, s fokozott gondossággal járjon el e téren a továbbiakban is. Ezt a magatartást a jövőben is kiemelten elvárja az MNB a gazdasági média – pénzügyi, befektetői döntéseket nagymértékben alakítani képes – szereplőitől.

Ez azért érdekes, mert a Napi Gazdaság szóban forgó cikkében – ami miatt az MNB tiltott piacbefolyásolásra hivatkozva 3-3 millió forintra büntette a Napi Gazdaságot és a Napi.hu-t – egyetlen egy állítás sincs, aminek kétség férne a valóságtartalmához. A cikk gondolatmenete ugyanis két premisszára épült:

  • a norvég szuverén alap felülvizsgálja a befektetési politikát, és a korrupció gyanújába keveredett cégek részvényeit kiszórhatja,
  • a Mol korrupció gyanújába került.

Ebből a cikk – végig feltételes módban – levonja azt a következtetést, hogy elképzelhető, hogy a norvég szuverén alap el fogja adni a magyar olajtársaság papírjait. Tehát felhívta a figyelmet egy ilyen kockázatra, amivel a befektetők érdekeit szolgálta. A cikkben szereplő számok, tények és konkrétumok sem vitathatóak, a következtetés pedig feltételes módban került levonásra.

Az MNB szerint viszont félrevezető következtetést vont le a Napi Gazdaság újságírója, ezért kellett büntetést kiróni. Tehát az MNB szerint hiába alapozzuk gondolatmenetünket biztos tényekre, akármilyen spekulatív következtetéseket nem vonhatunk le csak úgy. Egészen parádés volt a határozat indoklása:

Indoklás

(...)

        ***

Ezt a döntést a fővárosi közigazgatási bíróság helyben hagyta, az AB viszont most megsemmisítette.

Az ügy további érdekessége egyébként, hogy 2013 nyarán a Századvég tulajdonába került Napi Gazdaság nem perelt, csak a Napi.hu, ahol gyakorlatilag egy hiba miatt jelent meg a cikk. A Napi.hu-ra ugyanis automatikusan felkerült a Napi Gazdaság egész száma a megjelenés napján éjfélkor, mert a korábbi szoros együttműködést akkor még elfelejtették leállítani. A Napi.hu korábban még a Napi Gazdaság online verziója volt, a 2013-as szétválás után viszont külön szerkesztőségként az Indexet és a Portfolio.hu is birtokoló CEMP-nél maradt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.