Kiderült, miért menstruálnak egyre korábban a lányok

2015 január 29., csütörtök 8:40
58

Azok a lányok, akik gyakrabban isznak cukros üdítőket, hajlamosabbak fiatalabban elkezdeni a menstruációt – állítja a Harvard Medical School új kutatása (pdf).

A kutatók 5583, 1996 és 2001 között született amerikai lányt kezdtek el vizsgálni akkor, amikor még csak 9-14 évesek voltak. Az eredmény: azok a lányok, akik legalább napi 1,5 adag cukros üdítőt ittak, 24 százalékkal valószínűbben kezdték el az első mentruációs ciklusukat a következő egy hónapban, mint azok, akik legfeljebb két adagot ittak hetente.

Ez az összefüggés csak akkor állt fent, ha az üdítőkben hozzáadott cukor volt. A kutatás nem vizsgálta, hogy ez miért van, de a kutatók szerint talán azért, mert a természetes, gyümölcslevekben található cukor kevésbé hat az inzulinszintre és a hormonháztartásra.

A cukros üdítőkről rég tudni, hogy felelősek a gyerekkori elhízásért, ami pedig okozhat korai menstruálást. A mostani kutatás szerint viszont a cukros üdítők a testsúlytól függetlenül okozhatnak korai menstruációt. (QZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt