Médiatanács: Jogsértő volt, hogy a köztévé híradósa beolvasott a kritikus hírportáloknak

2015 január 30., péntek 10:02
114

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a keddi ülésén határozott arról, hogy az M1 Híradó 2014. november 8-i adásában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött hírolvasói vélemény miatt a médiaszolgáltató megsértette a médiatörvény passzusát, ami tiltja a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentárt.

Az adásban a híradó műsorvezetője, Németh Balázs utalt egyes online hírportálokra, amik szerinte szándékosan elhallgatták az országról szóló pozitív híreket. Az MTVA akkor azzal védekezett: a panaszkodó műsorvezetője csak „összegezte a napokban történt eseményeket”.

„A fokozatosság és arányosság elvén alapuló korábban kialakult jogalkalmazói gyakorlatnak megfelelően, mivel a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg a szóban forgó rendelkezést, a Médiatanács felhívta a jövőbeli jogsértésektől való tartózkodásra” – áll az NMHH közleményében.

Az NMHH szerint a Jobbikot nem lehet hírben szélsőjobboldalizni

A testület korábbi, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme kapcsán hozott döntéseiben szintén ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a Hír TV egyik 2012. októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012. novemberi híradójában, és a Klubrádió egyik 2013. februári, illetve szeptemberi Hírek műsorszámában a hírolvasók a Jobbik pártot „szélsőjobb”, „szélsőjobboldali”, illetve „szélsőséges” jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.

Az NMHH szerint a szabályozás nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azáltal, hogy a híreket a hírolvasó vagy a médiaszolgáltató saját véleményével kíséri. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt