Magyar tankokkal támadhatják a Boko Haramot

A cseh Dnes című újságban jelent meg, hogy összesen 197 millió cseh koronáért (2,2 milliárd forintért) szállít tankokat, csapatszállítókat és más nehéz fegyvereket egy Afrikai országba a cseh Excalibur Group. Ők maguk nem mondták, hogy hová viszik az árut, de a cseh hadiipari szövetség elnöke elárulta, hogy Nigéria a cél. Az összesen 16 járművet és a többi felszerelést Antonov An-225-ös teherszállító géppel viszik az osztravai reptérről a napokban, erről a Dnes videót is csinált

A dolog magyar szempontból azért érdekes, mert tavaly nyár végén magyar tankokat vittek Csehországba. Akkor az oroszok azzal gyanúsítottak bennünket, hogy Ukrajnába szánjuk a T72-eseket.

Akkor az Excalibur Defense Kft. (amit a Népszabadság a cseh Excalibur Group testvérvégnek nevezett) vezetője nekünk arról beszélt, hogy harcképtelen járműveket vettek a bezárásra ítélt kalocsai HM raktárból, és badarságnak nevezte, hogy Ukrajnába szánná azokat.

"Ezek a tankok nem Ukrajnába mennek, ez badarság. Két csehországi cég vásárolja meg őket, aztán valószínűleg szétszedik őket."

Azt már a HVG írta meg, hogy a tankokat valamilyen válságövezetbe szánják, ők Irakra tippeltek.

A fentiek szerint viszont jó esély van rá, hogy az akkor gazdát cserélt 58 tank egy része nem Irakban, hanem Nigériában köt ki, ahol a hadsereg Boko haram ellen vetheti be őket.