Néha csak fegyverek tudják megállítani a fegyvereket

külföld
2015 február 02., 14:01
comments 243

Vlagyimir Putyin az egykori Szovjetunió Szlobodán Milosevicse. Ugyanolyan rossz, csak nagyobb. Ködösítő hazugságai mögött felélesztette vágyát, hogy egy katonai-bábállamot alakítson ki Ukrajna keleti részén.

- ezzel kezdi a Guardian véleményrovatában megjelent írásában a világhírű történész Timothy Garton Ash. Az oxfordi egyetem professzorának szakterülete a Kelet-Közép-Európa legújabb kori történelme és a posztszovjet zóna sorsa.

Ash hosszasan sorolja a közelmúlt katonai konfliktusait, a meggyilkolt civileket, a több mint 5000 áldozatot, akiknek sorsára nem figyelt oda az eurózóna sorsával és Görögországgal elfoglalt Európa.

Ébredj Európa. Ha tanultunk bármi a történelmünkből, Putyint meg kell állítani. De hogyan?

- kérdez Ash, aki szerint Angela Merkel és külügyminisztere helyesen teszi, hogy diplomáciai utakkal próbálkoznak, de január közepén már ők is belátták, hogy nincs értelme Putyinnal találkozni. Szombaton újabb kísérlet fulladt kudarcba tűzszünet megkötésére. Ash szerint a diplomácia ideje újra el fog jönni, de most nem az van itt.

photo_camera A harmadik világháború 'kopogtat' - olvasható egy kijevi tüntető kaszáján (SERGEI SUPINSKY / AFP)

A szankciók kiterjesztésének szerinte van értelme, és látszik is, hogy a zuhanó olajárral együtt már eddig is komoly hatást fejtettek ki. De ez még nem elég. Mert Putyin minden szóba jöhető eszközt bevet a Nyugat ellen vívott háborújában.

Nehéz fegyverzetet, energetikai ellátással való zsarolást, kibertámadásokat, miközben szofisztikált, jól megfizetett újságíróik és ügynökeik vannak jelen z EU fővárosaiban.

Van egy lengyel közmondás, ami valahogy úgy hangzik, hogy mi sakkozunk velük, ők meg seggberúgást játszanak velünk. Ash szerint a lassú mozgású EU-val éppen ez történik.

Hosszabb távon pedig Putyin ugyan biztosan veszítenie, ahogy a diktátorok hosszabb távon mindig veszítenek. De addig még rengeteg vér és könny fog folyni.

Ezért most az a kihívás, hogy lerövidítsük ezt az időszakot. Ehhez Ukrajnának védekezésre alkalmas modern fegyverekre van szüksége, hogy megállíthassa az oroszokat. Az Egyesült Államok kongresszusa már elfogadott egy törvényt, ami lehetővé teszi katonai felszerelések átadását Ukrajnának. Most Obamán múlik, hogy összeállítsa e eszközök listáját és döntsön az időzítéséről.

Csak amikor az ukrán katonai védelem képes lesz feltartóztatni az orosz támadást, akkor lesz lehetséges, hogy a patthelyzet helyett tényleg egy megállapodás szülessen.

Néha fegyverek kellenek ahhoz, hogy megállítsák a fegyvereket.

- írja Ash, aki maga is tudja, hogy egy ilyen fegyverszállítmány csak tovább növelné az orosz paranoiát. De szerinte Putyin már jelenleg is táplálja ezt, a tényeket meghazudtolva. Nemrég arról beszélt egy szentpétervári egyetem diákjainak, hogy az ukrán hadsereg nem is egy hadsereg, hanem a NATO előretolt légiója.

Az EU-ban soha nem fogadnának el egyhangúlag egy ilyen javaslatot. Ezért lehet szükség arra, hogy az Egyesült Államok biztosítsa a fegyverek nagy részét. De amúgy is ők rendelkeznek a legjobb felszerelésekkel és ők a legkevésbé érzékenyek bármiféle gazdasági vagy energetikai válaszlépésre.

Ráadásul ez igazságos is lenne, a szankciók árát ugyanis az európai országok fizették meg, és a jövőben is ők fogják a gazdasági támogatás nagy részét biztosítani Ukrajnának.

És Ash szerint van még egy terep, ahol Európa sokat tehet. Az orosz propaganda legalább annyira fontos Putyinnak, mint a T-80-as tankjai. Rengeteg pénzt fektetett abba bele, hogy Ukrajna keleti részén és a balti államokban a saját narratíváját terjessze, kijevi fasisztákról és országokat elfoglaló NATO-ról.

Erre a propagandára választ kell kínálni. Nem hazugságokkal, hanem megbízható információkkal, felkínálva a többféle nézőpont lehetőségét. Ash szerint ebben aktív szerepet kell vállalnia a BBC-nek is. Az Egyesült Államoknak vannak a legjobb drónjai, Németországnak a legjobb mechanikai eszközei. De a briteknek vannak a legjobb nemzetközi műsorközlői. És látszik, hogy igény is van erre. A BBC online orosz adását közel hétmillióan nézik, a válság óta pedig az ukrán nyelvű adásuknak hatszázezresre duzzadt a nézőszáma.

Ha vannak ma emberek, akiknek szükségük van a pontos, tisztességes, kiegyensúlyozott információ, akkor azok az oroszok és az ukránok. Ezek nem fogják megállítani holnapra Putyin, de ezek kombinációja a végén működik fog. A diktátorok rövidtávon nyernek, a demokrácia hosszútávon.

- zárja írását Ash, amit itt lehet elolvasni teljes egészében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.