Obama az ukrán hadsereg felfegyverzésén gondolkodik

külföld
2015 február 02., 08:24
comments 180

Az oroszok támogatta felkelők az elmúlt napokban több frontos is előrenyomultak Kelet-Ukrajnában, az ukrán hadsereg és a mellettük harcoló önkéntes milíciák nehéz helyzetbe kerültek.

A New York Times információi szerint Philip Breedlove, a NATO katonai parancsnoka a háttérben azért lobbizik, hogy a katonai szövetség fegyverszállításokkal segítse Ukrajnát. Korábban ezt akarta John McCain republikánus szenátor is, ám a demokrata kormány eddig elzárkózott a lehetőségtől.

Most azonban a New York Times értesülése szerint változhat Washington álláspontja, a párt egyre több befolyásos embere támogatja a fegyverszállításokat. Chuck Hagel távozó hadügyminiszter is köztük van, és egyre nyitottabb John Kerry külügyminiszter is. Ő csütörtökön Kijevben tárgyal, és jó eséllyel a fegyverszállítások is napirenden lesznek. Ugyanakkor Obama elnök még nem hozta meg a végső döntést.

A NATO műholdfelvételek alapján biztosra veszi, hogy Oroszország fegyverrel támogatja a donyacki felkelőket, bár Moszkva ezt határozottan tagadja.

A januárra tervezett béketárgyalásokból semmi sem lett, a most hétvégére tervezett minszki tárgyalás is elmaradt. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.