Senkit sem engednek a menekültek közelébe Győrben

határ
2015 február 02., 12:17
comments 436

Ma reggel 9:42-kor a Bécsbe tartó Railjetről kb. 250, főleg koszovói menekültet szállíttattak le a rendőrök Győrben.

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A migránsok között sok a gyerek és a nő, sokan jól beszélnek angolul és németül. Érvényes vonatjegyük volt, de más irat nem volt náluk. A rendőrök előbb tolmácsot hívtak, és vizet osztottak, majd egy csoportnyi férfit buszokkal a győri Szövetség utcai őrzött szállóra kísértek.

A Kisalföld arról írt, hogy egy ember rosszul lett, őt kivitték a váróból, miközben többen sírnak és nem hajlandóak felállni.

photo_camera Összesen 249 határsértőt szállítottak le a vonatról (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

A helyszínre érkezett Ács Dani és Tamás Bence Gáspár kollégánk, akiket viszont nem engednek a migránsok közelébe (őket szalaggal kerítették el). Mint azt tudósítóink elmondták, az MTVA operatőre az ablakon keresztül fotózta a menekülteket, mire az egyik menekült jelezte, hogy elvágja a torkát. A rendőrök kérték a sajtót, hogy ne provokáljanak, mert attól tartanak, hogy a migránsok kitörnek. Nagyon sok köztük a gyerek, a rendőrök zacskós élelmiszert, banánt és narancsot osztanak.

A rendőrség sajtósa azt mondta a tudósítóinknak, hogy a határsértők Münchenig akartak utazni, és most passzívan ellenállnak a határsértők a rendőri intézkedésnek. A helyiek a készenléti rendőrségre várnak, akik Szombathelyről érkeznek, és ők fogják átvenni az ügyet. A rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni – ígérték, ahogy azt is: mindnekinek az ügyét egyedileg vizsgálják meg.

photo_camera A helyszínre érkezett a koszovói konzul is, aki most tájékozódik

Tudósítóink szerint elég nagy a tanácstalanság, mert nem volt még ilyen. Az a pletyka járja, hogy 60 embert már Tatabányánál leszedtek. A rendőrségi szóvivő tagadja, hogy itt valami spéci fülest kaptak volna, szerinte teljesen szokásos irat- és jegyellenőrzés közben kapták el az átutazókat.

Délután kettő után a konzul elkezdett tárgyalni a menekültekkel, egyszerre 3-4-gyel a folyosón, ezt nézi körülbelül 40 rendőr. Eközben a többi menekült az elkerített területen tartózkodik.

Még három óra után is totális patthelyzet van: se a rendőrség, se a bevándorlók nem lépnek. A bevándorlási hivatal sajtótájékoztatója:

Kocsis Tünde, a megyei rendőrség szóvivője azt mondta: a határsértők nem értik, hogy érvényes menetjegyeikkel miért nem mehetnek tovább nyugarta. Azt hajtogatják, hogy ők nem akarnak itt maradni, otthon mindent felszámoltak, és nyugatra akarnak menni, ezért nem hajlandók innen mozdulni.

Reggel a peronról a váróba is alig lehetett beterelni őket. Akkor két nő lett rosszul, de most már van orvosi felügyelet. A migránsok már fáradnak, érezhető egy kicsi enyhülés, és ételt is elfogadnak már.

Két gyerek is rosszul lett, lázasak, és másokon is kezdenek kijönni a fáradtság és éhség tünetei, volt, akinek a vérnyomását mérték – mondta Kocsis Tünde. Jelenleg azon alkudoznak, hogy melyik befogadóállomásra hajlandóak átmenni a menekültek.

Tudósítóink képei a győri állomásról

győr bevándorlók trafik

gyor09

gyor01

gyor03

gyor04

gyor06

gyor07

gyor08

gyor11

gyor10

gyor14

gyor15

gyor16

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.