Több százan tüntettek a betiltás után áthelyezett tüntetésen

POLITIKA
2015 február 02., 17:27
comments 213

A jelenlegi magyar politikai berendezkedés ellen tüntettek civilek hétfő délután Budapesten, az Andrássy egyetemtől pár utcányira, miközben az egyetemen Angela Merkel német kancellár hivatalos programon vett részt. Az eseményekről az MTI beszámolóját közöljük most.

A MostMi elnevezésű társadalmi kezdeményezés által Európához tartozunk! címmel, a VIII. kerületi Baross utcában rendezett demonstráción több száz ember előtt Hans-Henning Paetzke Magyarországon élő német író, műfordító, szerkesztő "szomorú magyar valóságról" beszélt, hozzátéve, hogy a magyar államgépben megint rohad valami.

Személyes élményeit felidézve elmondta, Németország egyesülése és Magyarország demokratizálódása átmenetileg mámorossá tette. Ezt a hangulatot azonban drámainak nevezhető kijózanodás követte: a magyar pártelitek "tolvaj szarkáknak bizonyultak".

photo_camera (MTI/Marjai János)

Úgy gondolta, hogy rosszabb már nem jöhetett, de volt még mit tanulnia.

"Az a csoport, ami a kezdeti években a közvagyon felosztásánál a rövidebbet húzta, azaz a mostani uralkodó elit, az általa igazságtalannak ítélt vagyoni felosztás revíziójára törekedett és törekszik"

- fogalmazott Hans-Henning Paetzke, hozzátéve: ennek érdekében átépítenék a közintézmények egész politikai rendszerét.

A beszédét magyar és német nyelven egyaránt felolvasó író szólt arról is, hogy szerinte az ellenzék kínosan töredezett: mindenki érzékenyen ügyel arra, hogy a jövőben jó pozícióba kerüljön. Paetzke szeretné a politikai felelősöket és az ellenzéket felrázni.

"Ébredjetek végre fel, mielőtt egy generációnál hosszabb időre elvész a magyar demokrácia!"

A MostMi képviseletében Takács Bori azt mondta: "a magyarok nem Orbán Viktor jobbágyai, hanem szabad európai polgárok".

Azt a kérdést tette fel: vajon tudja-e Angela Merkel, hogy "milyen országba érkezett, és milyen emberrel találkozott". Szavai szerint a "milliárdokat rabló politikai elit" civileket, korrupciókutatókat és tüntetésszervezőket üldöz, "a már rég nem független" médiával, ügyészséggel és adóhatósággal karöltve.

Megbízhatatlan és kényszerű szövetségesként jellemezte Magyarországot, olyan uniós tagállamként, amely "táncol az egységes Európa és a fenyegető orosz medve között".

Takács Bori azt mondta: ha tényleg fontos Angela Merkelnek és Európának a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság, akkor továbbra se védje az "arrogáns és autoriter" Orbán Viktort és "önkényuralmi rendszerét".

Úgy vélte, Magyarország előtt három út áll: maradhat Orbán Viktor "az uralkodónk" még jó ideig, vagy, bár nem valószínű, de visszatérhet a 2010 előtti világ, amelyből kinőtt a jelenlegi rendszer. Van egy harmadik út is - folytatta -, az, hogy létrejön a magyar állampolgárok széles egyetértése, hogy meg tudnak egyezni konzervatív, liberális, szociáldemokrata, vagy zöld értékek hívei, akik változást akarnak.

A MostMi a Facebookon szervezett tüntetését eredetileg az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem épületéhez hirdette meg, de a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn reggel lezárta az egyetem környékét, ezért tartották a tüntetést a Baross utcában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.