A Ne bántsátok a feketerigót! szerzője, Harper Lee 55 év után új könyvvel jelentkezik

2015 február 3., kedd 15:06

Az 1926-ban született, idén 89 éves szerzőnek az 1960-ban megjelent regénye az egyetlen, ami eddig napvilágra került.

Most 55 évvel később a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása jelenhet meg idén nyáron. Lee bejelentése teljesen felforgatta a könyves világot, regénye Go Set a Watchman címmel fog megjelenni, és első könyvének főszereplője, Scout fog visszatérni benne, már felnőttként. Regényét elmondása szerint már a Ne bántsátok a feketerigó! megírása előtt befejezte, de eddig nem jelenthetett meg. Egész pontosan ebben a regényében Scout gyermekkori visszaemlékezéseire figyelt fel egy szerkesztő, és megjegyzéseinek köszönhetően született egy új könyv, ami aztán világhírű lett.

Elsőregényes szerző volt, ezért tette azt amit szerkesztője mondott. Az eredeti leiratot Lee félretette és nagyon sokáig azt hitte, hogy elveszett. Egy barátnője találta meg az eltűntnek gondolt regényt.

A 304 oldalas regény kétmillió példányban fog megjelenni. Atticus Finch szintén fel fog bukkanni a könyvben, ami 20 évvel a Feketerigó befejezése után játszódik, és Scout miközben visszatér Alabamába, személyes és politikai nehézségekbe is ütközik.

2007-ben Bush tüntette ki Lee-t (MANDEL NGAN / AFP)

A Ne bántsátok a feketerigót! minden idők egyik legismertebb amerikai regénye, több tízmillió példányban kelt el. A regény megírásáért Lee számos kitüntetést és érdemrendet elnyert, de egy-két novellán kívül más írással később nem jelentkezett, a nyilvánosságot is meglehetősen kerülte. (Telegraph)