A Ne bántsátok a feketerigót! szerzője, Harper Lee 55 év után új könyvvel jelentkezik

irodalom
2015 február 03., 16:06
comments 18

Az 1926-ban született, idén 89 éves szerzőnek az 1960-ban megjelent regénye az egyetlen, ami eddig napvilágra került.

Most 55 évvel később a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása jelenhet meg idén nyáron. Lee bejelentése teljesen felforgatta a könyves világot, regénye Go Set a Watchman címmel fog megjelenni, és első könyvének főszereplője, Scout fog visszatérni benne, már felnőttként. Regényét elmondása szerint már a Ne bántsátok a feketerigó! megírása előtt befejezte, de eddig nem jelenthetett meg. Egész pontosan ebben a regényében Scout gyermekkori visszaemlékezéseire figyelt fel egy szerkesztő, és megjegyzéseinek köszönhetően született egy új könyv, ami aztán világhírű lett.

Elsőregényes szerző volt, ezért tette azt amit szerkesztője mondott. Az eredeti leiratot Lee félretette és nagyon sokáig azt hitte, hogy elveszett. Egy barátnője találta meg az eltűntnek gondolt regényt.

A 304 oldalas regény kétmillió példányban fog megjelenni. Atticus Finch szintén fel fog bukkanni a könyvben, ami 20 évvel a Feketerigó befejezése után játszódik, és Scout miközben visszatér Alabamába, személyes és politikai nehézségekbe is ütközik.

photo_camera 2007-ben Bush tüntette ki Lee-t (MANDEL NGAN / AFP)

A Ne bántsátok a feketerigót! minden idők egyik legismertebb amerikai regénye, több tízmillió példányban kelt el. A regény megírásáért Lee számos kitüntetést és érdemrendet elnyert, de egy-két novellán kívül más írással később nem jelentkezett, a nyilvánosságot is meglehetősen kerülte. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.