Minden vádpontban bűnösnek találták a Silk Road alapítóját

külföld
2015 február 04., 21:35
comments 42

A 30 éves Ross Ulbrichtot úgy vették őrizetbe 2013 októberében a San Francisco-i könyvtár sci-fi szekciójában, hogy laptopján épp futott a Silk Road, ő pedig a Dread Pirate Roberts bejelentkezve böngészett az online feketepiacon. A Dread Pirate Roberts felhasználónév az oldal alapítása óta annak alapítóját és agyát rejtette, és a rendőrség évekig csak annyit tudott, hogy a felhasználónév gazdáját keresi. Az alapítót volt is miért felelősségre vonni a Silk Road online feketepiacon illegális termékek tömkelege cserélt gazdát. A Tor programon keresztül elérhető szolgáltatás használói bitcoinnal fizettek a termékekért, így szinte teljesen elnyomozhatatlan volt az egész hálózat.

Ross Ulbricht számítógépén és lakásában később a rendőrség további bizonyítékokat talált.

Az alig egy hónapja kezdődő tárgyaláson azonban az Ulbrichtot védő jogászcsapat végig azzal érvelt, hogy ugyan valóban Ulbricht alapította a Silk Roadot, de ő azt csak egy gazdasági kísérletnek szánta, és a tényleges irányítást hamar átengedte másoknak. Ezek az emberek fejlesztették a szolgáltatást hatalmas és illegális online kereskedőbirodalommá.

A védelem egyelőre nem ért sokat, Ulbrichtot a bíróság mind a 7, ellene felhozott vádpontban bűnödnek találta. A védők azonban minden bizonnyal fellebbeznek majd.

Viszont akármi is történjen a férfivel és a Silk Roaddal, az online feketepiacok továbbra is a rendőrség előtt járnak. Az Agora vagy az Evolution nevű oldalak, melyek a Silk Road mintája szerint működnek, lényegesen több drogot kínálnak már most is, mint a Silk Road valaha. (Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.