Ferenc pápa szerint néha oké, ha a szülők elfenekelik a gyereküket

Ferenc pápa heti rendszerességgel megtartott audienciájának ezúttal az apák családban betöltött szerepe volt a témája. A pápa szerint

a jó apa megbocsátó, de arra is képes, hogy keménységével javítsa gyerekeinek hibáit anélkül, hogy bátortalanítaná őket.

A pápa elmesélte egy korábbi élményét is, melyben egy házaspárral beszélgetett. A férj arról beszélt, hogy néha bizony kicsit meg kell legyintenie a gyerekét, de sosem üti arcon, mert nem akarja megalázni.

„De szép!” - mondta erre a pápa az audiencián. „Tiszteletben tartja a méltóságérzetet! Meg kell büntetnie a gyerekét, de ezt igazságosan teszi, és továbblép.”

Később a Vatikán sajtóirodája az AP hírügynökség kérdéseire elmondta, hogy a pápa természetesen nem arra gondolt, hogy jó dolog erőszakoskodni vagy kegyetlenkedni a gyerekekkel, inkább arról, hogyan kell segíteni valakit a növekedésben és a szellemi érésben. A sajtóiroda szerint ha valaki kételkedik ebben, elég megnéznie a pápát, mikor gyerekek közelében van, gesztusai magukért beszélnek.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága már többször elítélte a Vatikán testi fenyítéssel kapcsolatos megengedő álláspontját. Az ENSZ azt szeretné elérni, hogy a Vatikán végre fogadjon el olyan szabályokat, melyek kifejezetten tiltsák a gyerekekkel szembeni erőszakot, és találjon módot arra, hogy az ilyesmit a katolikus egyház iskoláiban is büntessék. Az egyházi iskolákkal világszerte vannak problémák a gyerekkel szembeni testi fenyítés terén, az ENSZ vizsgálóbizottság kiemelten említette a jelentésben Írországot, ahol a gyerekkel szembeni erőszak már-már népbetegséggé vált az egyházi iskolákban.

A Vatikán álláspontja, hogy a pápai állam maga sehogy sem tüntette fel jó színben a gyerekekkel szembeni erőszakot, de nem is tudnának hatékonyan érvényesíteni egy ilyen tiltást az egyházi iskolákban. A Vatikán szerint ők csak az ENSZ gyerekjogi egyezményének a Vatikán területén belüli alkalmazásáért tudnak felelni. (BostonGlobe)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.