Mondja el a gyerekének, hogy mennyit keres!

2015 február 7., szombat 5:59
74
  • Apu, mi szegények vagyunk?
  • Zsuzsiéknak miért van nagyobb házuk, mint nekünk?
  • Miért nem veszitek meg nekem azt a fülhallgatót?

Ezekkel a kérdésekkel egy ponton minden szülő találkozik, és az esetek többségében nem adnak rájuk nagyon jó választ. Pedig a New York Times összeállítása szerint fontos, hogy a gyerekeknek minél korábban elkezdjék megmagyarázni, hogy működik a pénz, mert így sokkal jobb esélyük van rá, hogy mikor felnőnek tudnak majd bánni vele.

A gyerekek azt már egészen kicsi koruktól tudják, hogy a pénz fontos dolog, aminek hatalma van. Ezért is kérdeznek róla sokat. A szülők egy része viszont nem szeret válaszolni ezekre a kérdésekre, azt tanítják a gyereknek, hogy a pénz tabu, illetlenség beszélni róla, ahhoz a gyereknek semmi köze. A pénzről sokszor tényleg nem könnyű beszélni, különösen, ha nincs elég, de ebben is a szülők dolga a felvilágosítás.

A cél, hogy a gyerek a középiskola vége felé már gondoljon saját anyagi biztonságára, ezt számításba vegye, amikor arról dönt, hogy akar-e továbbtanulni, és ha igen, akkor mit. Hogy gondoljon erre, amikor eldönti, hogy felvesz-e diákhitelt, hogy minél korábban kezdjen el takarékoskodni.

A cikk szerint már 6-7 éves korban érdemes elkezdeni a gyerekekkel beszélni a pénzről, mert például a bevásárlás kapcsán megértik, hogy mit jelent ez a dolog. Azért is fontos, hogy szóba kerüljön a téma, mert a legtöbb helyen már kártyával fizetnek az emberek, és így nehezebb egy gyereknek átlátnia, hogy amit a boltban a szülők megvesznek annak értéke van, az pénzbe kerül.

Ahogy a gyerek nagyobb lesz, úgy érdemes egyre jobban bevonni a pénzügyi döntésekbe: elmondani neki, hogy mennyibe kerül az iskola, mennyibe a különóra, egyáltalán, mire mennyit költ a család egy hónapban. Ha valamiért pénzre van szüksége, akkor kamaszkorában már érdemes bátorítani, hogy vállaljon apróbb munkákat, hogy azzal keressen.

12 éves kora körül már nyíltabban is lehet arról beszélni, hogy a szülők mennyit keresnek, a családnak mennyi pénze van, de egyértelművé kell, hogy ez bizalmas dolog, ami a szűkebb családon kívül másra nem tartozik. Azért is érdemes az ilyesmit elmondani, mert ha amúgy érdekli a gyereket a téma, akkor csomó mindent egyedül is ki fog deríteni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt