Orbán úgy reagált Simicska gecizésére, hogy nem reagált

Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója ma sajtótájékoztatót tartott, miután megállapodtak, hogy a magyar kormány és az EBRD is az az Erste Bank Hungary Zrt.-ben 15 százaléknyi tulajdonrészt vásárol.

De a sajtótájékoztatón Orbánt nem csak erről, hanem arról is kérdezték, hogy mit szól Simicska Lajos pénteki kijelentéseihez (amikben Orbán régi jó oligarcha barátja gecinek nevezte a miniszterelnököt), illetve hogy tart-e attól, hogy Simicska – aki célzott rá, hogy sok mindent tud a miniszterelnökről – az ő ügyeiről szivárogtat majd. Erre Orbán annyit mondott, hogy sem ő, sem a kormány nem vett részt eddig, és ezután sem fog részt venni ilyen fajta vitákban.

Hogy ez mégis mit jelent, arról csak találgatni lehet, hiszen nem vitáról van szó, hanem arról, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdos vállalkozója nagy nyilvánosság előtt vádolta/rágalmazta a miniszterelnököt. A vitához két résztvevő kell, és mindkettőnek meg kell szólalnia az ügyben.

Az egyébként Orbán vezette Fidesz reakciójának több értelme volt. Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta az Orbán–Simicska háborúról, hogy „egyes médiaorgánumok belső ügyeibe nem kívánunk beleszólni”, és „senkivel sem szeretnénk háborúzni”, illetve hogy „az mindig azt az embert minősíti, aki éppen mond valamit. Az pedig eddig nem vetődött fel, hogy bármilyen lépést tegyen a Fidesz-frakció a kijelentések miatt.”

Videó: Tbg