Riportot közölt a BBC Rácz Péter Rikárdó családjáról

POLITIKA
2015 február 09., 08:44
comments 437

Az év első újszülött hazai babájáról írt riportot a BBC magyarországi tudósítója, Nick Thorpe. Idén a makói kisfiú megszületése komoly politikai hullámokat vetett, Rácz Péter Rikárdó ugyanis roma újszülött. És miután az országos lapok és tévéadók is beszámoltak Péter Rikárdó megszületéséről, a jobbikos Novák Előd posztolt róla Facebookon.

Mint Thorpe felidézi, Novák saját feleségéről és három gyermekéről rakott ki egy képet, és arról írt, hogy Rikárdó a 23 éves anya harmadik gyermeke, és miközben zuhan a magyarok száma, idővel "kisebbségben leszünk a saját hazánkban."

Ez lavinát indított el a magyar közéletben, Thorpe szerint Rikárdó születése tükröt tartott a magyarországi rasszizmus és antirasszizmus arca elé is. Rikárdó Magyarország leghíresebb roma lakója lett, pedig csak párnapos volt.

A szülei, Szilvia és Péter a BBC-nek adták az első interjút. Ebben mesélik el, hogy egyetlen cigány családként élnek a Makó határában fekvő apró faluban. Soha semmilyen ellenségeskedést nem tapasztaltak. Péter közmunkásként dolgozik, és jelenleg jogosítványt kíván szerezni traktorra.

Csak egy csendes családi életet szeretnék, médiafigyelem nélkül. Meleg ételt az asztalon, a családomat körülöttem

- mondja Péter, Szilvia szerint pedig nem lenne szabad, hogy embereket már a születésük pillanatában stigmatizáljanak:

"Amikor a fiam 18 éves lesz, majd eldönti, hogy romaként vagy nem romaként határozza meg magát. Nem az ő hibája, hogy pár perccel éjfél után jött világra. Lehet, hogy volt rasszizmus korábban is Magyarországon, de mi nem éreztük. Szeretünk ebben a városban élni, mindenki kedves hozzánk. Most a gyerekünk ad erőt ahhoz, hogy túljussunk ezen".

A BBC riportja azzal zárul, hogy Novák Előd megtagadta, hogy bocsánatot kérjen megjegyzéseiért, sőt, szerinte Péternek kéne bocsánatot kérnie tőle. A szélsőjobboldali média pedig nem ismeri fel, hogy a romák ugyanúgy magyarok. Akiket ugyanolyan jogok illetnek meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.