Amikor Orbán Viktor még privatizálni akart

POLITIKA
2015 február 10., 12:07
comments 99

orban0990_32

25 éve javában zajlott az első szabad parlamenti választási kampány. Rendkívül szórakoztató dolog Orbán Viktor akkori beszédeit és a Fidesz akkori közleményeit olvasgatni. Csaknem napra pontosan 25 éve, 1990. február 8-án például ezt írta közleményében a párt:

„Változást, vállalkozást kívánunk, ígéretek helyett végre tetteket, takarékos államot, virágzó kisvállalatokat, az állami tulajdon társadalmilag ellenőrzött magánkézbe adását szeretnénk”.

A privatizáció mellett akkoriban a Fidesz még a civil társadalomnak is rajongója volt:

„Építünk az állampolgárok kezdeményezéseire, mert nem hisszük, hogy a társadalmat akarata ellenére boldogítani lehet”.

De már akkor is voltak árulkodó jelek. Azt írták, hogy

„változtatni kívánunk a lakáspiac rendszerén”.

Öt nappal később, február 13-án Orbán Viktor zirci nagygyűlésén a sajtó helyzete is szóba került. Arról beszélt, hogy a választáson az MSZP behozhatatlan előnyből indult, részben az MSZMP-vagyon, részben pedig a sajtó miatt. Az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy

„a megyei lapok az MSZP tulajdonát képezik, sőt - mondotta - a Népszabadság se az MSZP-é, »azt is elvesszük, mint minden mást március 25-én«”.

Az MTI tudósítója amúgy éppenséggel nem volt elfogulatlan. Orbán elkövette azt a hibát, hogy beszédében falunak nevezte Zircet, pedig az már akkor is város volt. Erről jegyezte meg a tudósító, hogy

„A tiltakozásokra adott ingerült válaszait hallva a jelenlévők közül többen úgy vélekedtek, hogy ez a magatartás nagyon hasonló a pártállam képviselőinek viselkedéséhez”.

(H/T Csaba barátomnak, aki kigyűjtögette ezeket az MTI archívumából)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.