Első fokon pert vesztett a magyar állam egy rokkantnyugdíjassal szemben

Az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesen vette el a magyar állam egy rokkantnyugdíjas nő nyugdíjjogosultságát, állapította meg első fokú, tehát még nem jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

A felperes nőt a 2000-es évek elején nyilvánították hivatalosan rokkantnak, ám 2010-ben, amikor az Orbán-kormány éppen a rokkantnyugdíjasok ellen folytatott háborút, megvonták tőle a jogosultságot - pedig egészségügyi állapta nem változott, munkaképes sem lett tehát.

Így, amikor 2012-ben újra változtak a szabályok, egészségi állapota alapján jogosult is lett volna a nyugdíjra, amit igényelt is. Ám igényét a nyugdíjbiztosító elutasította, mert az igény benyújtását megelőző öt évben nem volt meg a legalább 1095 napnyi társadalombiztosítási jogviszonya.

Azért nem volt meg, mert két évvel korábban megvonták tőle a nyugdíjjogosultságát.

A strasbourgi bíróság ítélete szerint erre nem hivatkozhattak volna, merthogy a nyugdíjjogosultságot a rokkanttá nyilvánítás előtti munkaviszonya során befizetet társadalombiztosítási illeték keletkeztette, tehát a jogosultság megtagadásával az állam emberi jogokat sértett.