Éveket is kaphat a diák, aki cigit zsarolt ki az iskolatársaitól

bűnügy
2015 február 10., 09:34
comments 70

Zsarolás miatt emelt vádat a zalai ügyészség az ellen a 16 éves fiú ellen, aki tavaly szeptemberben cigarettát erőszakkal és fenyegetéssel követelt cigarettát több társától is. Egy nagykanizsai szakképző iskolában történt mindez, még tavaly szeptemberben. Az ügyészség közleménye két esetet említ. Az elsőben az iskola tanműhelye mögötti parkolóban kért cigit a zsaroló 14 éves, még kiskorú iskolatársától. A fiatalabb fiú azzal próbálta lerázni, hogy nincs cigarettája. Ezt nem hagyta annyiban a 16 éves diák, fenyegetőzni kedzett, azt mondta, ha nem kap cigit, akkor „lefejeli, belenyomja a falba”, majd ököllel mellbe is vágta. Aztán megfenyegette újra, hogy hazugsága miatt „bele fogja csomagolni egy kukába”.

Pár perccel később már a tanműhely épületében, a folyosón belekötött egy másik kiskorú iskolatársába is. "Erélyes hangon magához rendelte, és felszólította, hogy adjon neki cigarettát" - írja az ügyészség. Ez a fiú is azt válaszolta, hogy nincs cigarettája, és órára kell már mennie. Erre az idősebb elindult feléje, üldözni kezdte a félelmében futva menekülő fiút, el is kapta, két kézzel megmarkolta a pulóverét, a sarokba nyomta, majd "ütő és rúgó mozdulatokat tett feléje". Közben tovább követelte a cigarettát, azzal a felszólítással, hogy „ne hazudjon, mert látta, hogy van cigije!”. Aztán a kezét ökölbe szorítva a fiú teste mellett a falba ütött.

Ezután tovább győzködte a 14 éves iskolatársát, hogy „hiszen barátok, előző nap a haverjai cigarettájából két slukkot is adott a sértettnek, ezért most miért nem illeti meg, hogy kapjon egy szálat tőle?”.

Az elkapott fiú végül megijedt a nála két fejjel magasabb iskolatársa agresszív fellépésétől, ezért egy szál cigarettát adott neki.

 

A fiatalkorú elleni zsarolás és a zsarolás kísérletének a büntetési tétele, ami miatt a zalaegerszegi ügyészség vádat emelt, alapesetben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.