Földgáz ügyben dorgálta Merkel Orbánt?

gazdaság
2015 február 11., 14:18
comments 76

A Cink arról értesült, hogy Angela Merkel a szlovák–magyar gázvezeték mihamarabbi megnyitására buzdította Orbán Viktort. A vezetéket a német RWE energiavállalat szívesen használná, ám a január 1-jére tervezett átadás elhalasztásával ez a lehetőség egyre csak csúszik.

A vezetéket információink szerint azért nem sikerült még átadni, mert EU-s engedélyekre kell várni. Csakhogy nem kizárt, hogy a magyar kormány direkt húzta az időt ezek igénylésével, hogy minél később kelljen új szereplőt beengedni a földgázkereskedelembe.

Pap Géza, a vezeték magyarországi szakaszát építő OT Industries igazgatója a Figyelőnek azt mondta, hogy szerinte a kormány tudatosan húzta az időt, és a kormány miatt nem lehetett időben átadni a vezetéket. (Az OT Industriest korábban Olajtervnek hívták.)

A MET riválisa lesz, aki a szlovák vezetékhez hozzáfér

Jelenleg Magyarországra két vezetéken jön be jelentős mennyiségű földgáz. Ukrajna felől Beregdarócnál, itt kizárólag a Gapzrommal kötött, 1995-ös szerződés alapján vásárolt gáz érkezik. A másik komoly vezeték a HAG nevű, Mosonmagyaróvárnál. Ennek is egy jó részét elfoglalja a Gazprom gáza, ám a többi elvben szabadon hozzáférhető annak, aki árverésen a legtöbbet fizeti érte.

Azért csak elvben, mert 2011 óta a kormány ellátásbiztonsági aggodalmakra hivatkozva az állami MVM-nek adta ezt a kapacitást. Azóta az MVM verseny nélkül fér hozzá a csőhöz, de nem aknázza ki az üzleti lehetőséget, hanem a MET gázát hozza be rajta, lényegében a cég postásaként működik. A MET tulajdonosai között van Garancsi István is, aki Orbán Viktor barátja, és a Videoton focicsapat tulajdonosa. Az üzletről itt írtunk részletesen.

Vagyis úgy tűnik, hogy a szabadpiacról az utóbbi években csak a MET tudott gázt behozni Magyarországra, és ez kiváló profitot biztosított a cégnek, 2012-ben például 50 milliárd forintot. A HAG-on most nem egészen 3 milliárd köbméter gázt lehet behozni évente a Gazprom gáza mellett. A szlovák – magyar vezetéken 5 milliárdot lehetne hozni évente. Vagyis a MET-nek komoly versenytársa lenne az, aki hozzáférne az új vezetékhez.

A Cink szerint ezért tűnt feszültnek Orbán Viktor az Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatóján, féltette a MET-et a német versenytárstól. (cink.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.