A legnagyobb magyar feljelentő

POLITIKA
2015 február 11., 08:00
comments 595
  • Nem nagyon van már ellenzéki szervezet vagy nem kormánypárti sajtótermék, amit ne jelentett volna fel.
  • Legabszurdabb bejelentéseivel is foglalkoznak a magyar hatóságok, a rendőrség, az ügyészség, a NAV.
  • A Fidesz tagja, de elégedetlen a "nagyágyúkkal"
  • Sajnos csak írásban válaszolt a 444 kérdéseire :-(

“Nem kap rendőri védelmet Simicska Lajos”

- írták meg február első hétvégéjén komoly és kevésbé komoly lapok. Az alaposabbak azt is hozzáfűzték hírükhöz, hogy a védelmet nem az ámokfutó oligarcha, hanem egy magánszemély, T. István kérte közérdekű bejelentés formájában.

photo_camera Tényi István. Fotó: Tényi István

T., azaz Tényi István 2014 nyarán, a civil szervezetek norvég pénzeinek kapcsán lett ismert. Amikor egy feljelentés nyomán az V. kerületi rendőrség sikkasztás gyanújával nyomozni kezdett a norvég állam pénzét kezelő Ökotárs Alapítvány ellen, a magyar sajtó gyorsan kiderítette, hogy az a feljelentés Tényi István “fideszes emailcícméről” érkezett 2014 júniusának végén.

A fideszes szál ebben az ügyben nyilván nem jelentéktelen, így először is erre kérdeztem rá Tényi Istvánnál, aki sajnos személyesen nem, csak írásban volt hajlandó válaszolni a 444 kérdéseire.

“Korábban 2004-2010 között a Terézvárosi Fidesznek voltam a tagja. 2010-ben – Illés Zoltán távozása miatt – kértem átvételemet a Belvárosi Fideszbe, melynek jelenleg is tagja vagyok. A Fidesz szervezeten belül semmilyen tisztséget nem töltök be”

- írta Tényi levelében, amelyben viszonylag egyszerű kérdésekre adott borzasztóan hosszú és kacskaringós válaszokat. Ezekből egy elég sértődött ember képe rajzolódott ki, ami annak fényében nem is meglepő, hogy amikor 2014 nyarán Tényi hirtelen sajtóhírek rendszeres szereplője lett, előkerült egy korábbi, egészen furcsa ügye is.

2013 elején a Szersa (Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány) Oktatási Központ nevű, felnőttképzéssel foglalkozó intézmény lefújta a szalagavatóját, miután egy volt tanárjuk egy Bagdad 2003-as bombázását ábrázoló videót osztott meg a Facebookon, és annyit írt alá, hogy

“nagyjából ez marad az iskolából.”

A tanár Tényi István volt, akit 2013 januárjában, alig négy hónapos munkaviszony után bocsátottak el a Szersától. Az iskola magyarázata szerint azért, mert Tényi rendszeresen politizált az óráin, de ő erre máshogy emlékszik.

“Az elbocsátásom oka egy 2013. január 3-án a tanáriban felolvasott levél volt, melyben a frissen „kinevezett” intézményvezető jogszabályellenes megbízását kifogásoltam. (...) Intézményvezető tudomására hoztam azt is, hogy 2012. szeptember 27-én az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultam, mely törvényességi ellenőrzést rendelt el.”

Tényi a 444-nek írt levelében azt állította, hogy a Szersában gyakorlatilag semmi sem stimmelt:

“Olyan osztályt kaptam meg osztályfőnökként, ahol a naplóban mintegy 31 fő szerepelt, ugyanakkor a valóságban 2012. október végéig egyetlen tanuló sem jelent meg az iskolában. (...) Olyan tanulókról van szó, akik – feltehetően – évek óta nem jártak iskolába, de a nevük szerepelt a hivatalos tanügyi dokumentumokban. (...) Mivel hátrányos helyzetű tanulókról volt szó - mintegy 250 ezer Ft/év/tanuló állami hozzájárulást kapott az iskolát fenntartó alapítvány. Az intézménybe mintegy 425 tanuló volt beiratkozva, de abból rendszeresen 50-70 tanuló járt be. A tanulók számára a tárgyi, szemléltető eszközök nem voltak biztosítva. Nem volt biztosítva a tanári kar sem, amely rendszeresen cserélődött. Volt kolléga, aki mindössze 45 percet töltött az épületben. (...) Az egykor volt kollégák munkaügyi pereket indítottak az iskola ellen. (...) Több kollégám két-három hónapot úgy dolgozott, hogy nem kapott bért.”

A Szersa ellen számtalan vizsgálat indult, az iskola pénzügyeit vizsgáló különböző szervezetek pedig találtak hiányosságokat is. 2014 végén az Oktatási Hivatal gyakorlatilag bezáratta az iskolát.

Ez a részsiker azonban nem volt elég Tényinek. Még 2014 májusában a Heti Válaszban megjelent egy lista a norvég pénzek elosztásáért felelős személyekről, akik között szerepelt Matiszlovicsné Horváth Éva, a Szersa vezetője is. Tényi ekkor tette meg első nagyobb port kavaró feljelentését, de állítása szerint nem bosszúból:

“Visszautasítom, hogy bármilyen bosszú vezérelt, vagy vezérel, tekintettel arra, hogy a Szersa ellen a bejelentés 2012 szeptemberében készült, amikor Matiszlovicsné még nem volt a Szersa munkatársa. Intézményvezetői „kinevezésére” – véleményem szerint jogellenesen – 2012. december 16-án került sor. (...) A kirúgásom utáni napon – mikor átvettem a munkaügyi igazolásokat –elmondtam neki, hogy ebből az iskolából – az ellenőrzések után - semmi nem fog maradni.”

Tényi István feljelentése Ökotárs-ügyben egy Magyarország közeljövőjét, a magyar civil társadalom kilátásait alapvetően meghatározó ügynek lett a sarokköve. E feljelentés után kezdett el nyomozni sikkasztás gyanújával a rendőrség, kapcsolódott be később a NAV, lett az ügyből Angela Merkel és Barack Obama által is megemlített nemzetközi botrány. Tényinek pedig még jobban megjött a kedve a feljelentésekhez.

“2014 nyara óta nagyjából egy tucat feljelentést tettem. Szerintem azonban nem én vagyok a „Boszorkányüldözési Főosztály” vezetője.”

Az utóbbi néhány hónapban Tényi István feljelentette

  • az október 26-i internetadó elleni, illetve a november 17-i, adóhivatal előtti tüntetés szervezőit, mivel szerinte ezek nem számoltak el a demonstrációkon begyűjtött adományokkal.
  • a HVG-t, a hetilap karácsonyi számának “vallásgyalázó” címlapja miatt. Ezt a II. és III. Kerületi Ügyészség még vizsgálja.
  • a január 2-i, Operaház előtti tüntetés szervezőit, a MostMi Nonprofit Kft.-t. Tényi szerint ők 374 ezer forinttal több adományt kaptak, mint amennyibe a megmozdulás szervezése került. A Vs.hu úgy tudja, Tényi bejelentését továbbították az adóhatóság Panaszügyek és közérdekű bejelentések főosztályára. Büntetőeljárást ugyan nem indít a NAV, de további adóellenőrzésre számíthatnak a szervezők, az ügyben a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága jár el.
  • csalás és közokirat-hamisítás gyanújával a Haza és Haladás Egyesületet, valamint az Együtt – A Korszakváltók Pártát. Tényi István feljelentését Szigetvári Viktornak, az Együtt társelnökének interjújára alapozta. Ebben Tényi szerint a politikus elismerte, hogy Soros György is támogatta a pár mögött álló Haza és Haladás Egyesületet, a kapott összegről azonban nem adott információt.
  • a 444.hu-t becsületsértésért, mivel kommentelőink Tényit - többek közt - “idegbeteg, hülye fideszes”-nek és “sértődött féreg”-nek nevezték.

Ilyen elsöprő feljelentéshullámnál, ismerve Tényi fideszes kötődését, és látva, hogy munkássága mennyire igazodik a magyar kormány munkájához, felmerül a kérdés, hogy mit szólnak mindehhez párttársai

“Többségük azt hiányolta: miért csak most léptél? Miért te léptél és nem a „nagyágyúk”? (...) A „nagyágyúk” kiálltak, mondtak valamit a kameráknak, oszt’ jónapot. Kommunikáció volt, de érdemi lépés nem nagyon. Az Ökotárs ügyben szinte naponta hangzottak el súlyos állítások, vélemények. Szeptemberig tudomásom szerint rajtam kívül bejelentést nem tett senki, igaz a Kehi vizsgálódott. A tüntetések pénzügyi háttere ügyében Rogán frakcióvezető úr nyilatkozott, kérdezett, majd hazament a stúdióból. Az Együtt ügyében –finanszírozók miatt - Tuzson Bence kiállt, kérdezett, majd távozott…”

Hiába az elégedetlenség a párt vezetőivel, arra a kérdésre, hogy mégis mit szeretne elérni ennyi feljelentéssel, Tényi pontosan ugyanúgy válaszol, mint a Fidesz legnagyobb ágyúi:

“Naiv módon, egy tisztább, átláthatóbb közélet megteremtése vezérel.”

A ma is pedagógusként - sőt, osztályfőnökként - dolgozó Tényi István kérdés nélkül is megírta, hogy vannak “baloldaliként elkönyvelt ismerősei" is. Állítása szerint ők mostanában csak annyit mondanak, hogy

“István, te hülye vagy.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.